Kauko Tanner on poissa

Kirjoittanut 27.1.2017

Kauko Tanner poistui joukostamme 95-vuotiaana Pakilan vanhainkodissa 21.10.2016. Kauko Tannerin (s. 16.4.1921) nimi on käsite usealle valokuvausalasta kiinnostuneelle filmikameran käyttäjälle.

Kaukon kamerakorjaajan ura urkeni vähitellen 1950-luvun alussa Välikadulla Helsingissä, jossa Kaukolla oli sorvi aluksi kotonaan verhon takana.  Vähitellen Kaukon maine kiiri ja hän koulutti 1960–1980-luvuilla osaavaa väkeä omiin tarpeisiinsa. Sen ajan kameramerkkeihin (mm. Rolleiflex, Ihagee, Linhof, Voitgländer, Compur, Eumig) hän sai koulutusta Saksassa ja Itävallassa.

Kamerahuolto Kauko Tanner työllisti parhaimmillaan noin 25 mekaanikkoa, lisänä viitisen konttori- ja fotomyyntihenkilöä. Tannerin huolto korjasi myös muita laitteita, kuten nauhureita, projektoreita ja piirtoheittimiä. Voi sanoa, että Kauko Tanner on toiminut oppi-isän roolissa monelle ansioituneelle kamerankorjaajalle ja mekaanikolle.

Kauko Tannerilla oli paljon omaa tuotantoa: hän oli mm. mukana revontulikameran kehittelytyössä Ilmatieteen laitokselle ja HYKS:lle silmänpohjakuvauskameran suunnitteluprojektissa.

Kauko Tannerin Pelle Peloton -keksijälistalla olivat esimerkiksi:

  • tukkipuun optimaalisen keskipisteen hakeminen vaneriviilujen sorvaukseen – tähän suunniteltiin optiikkaa.
  • planetaario-diaprojektori tehtiin yhdistämällä kalansilmäobjektiivi ja mainoskaapin kiertävää filmiä näyttävä projektori. Sitä käytettiin koulujen planetaarioesityksissä. Katsojat olivat kankaisen puolipallon sisällä.
  • teline, johon voi kiinnittää 1–4 kamerarunkoa ja laukaista ne kaikki samanaikaisesti. Eräs autokilpailujen kuvaaja halusi sellaisen. Hän pystyi ottamaan erilaisilla objektiiveilla ja filmeillä samasta tilanteesta monta kuvaa. Kamera-lehden testejä varten tehtiin vastaavanlainen teline.
  • poliiseille tehtiin rosvokamera, jolla otettiin asiakkaista kuvat edestä, sivulta ja seisten. Kamera käytti Polaroid-filmiä.

Kauko Tanner oli esimerkki entisajan yrittäjästä, joka ei pitänyt lomia, vaan harrasti työntekoa. Kun vihdoin eläkepäivät tulivat 2000-luvun alussa, hän alkoi kiinnostua maailmankaikkeuden synty- ja laajenemisteorioista. Lisäksi hän soitteli klassista kitaraa.

Suomen Valokuvausyhdistyksen museossa Kamerataivassa Killinkosken museoalueella on nähtävänä Kauko Tannerin kamerankorjaustyöpöytä mittalaitteineen ja varaosineen.

Tiedon keruu:  Kari Helin sekä Markku Tanner