Näyttelypoiminnat: loka-marraskuu

Kirjoittanut 20.10.2016

Loka-marraskuun näyttelyissä aiheena ovat jääkiekko ja kuvien katoavaisuus.

Matin mielikuvat 1957–1990 8.10.–31.12.2016
Keski-Suomen museo  |  Jyväskylä |  Alvar Aallon katu 7

Matti Salmi on tehnyt töitä yliopiston valokuvaajana ja freelancerina. Jyväskylässä nähtävä näyttely Matin mielikuvat 1957–1990 esittelee hänelle mieluisia kuvia.

Salmi on ottanut valokuvia sieltä, missä on asunut tai mistä on ollut muuten kiinnostunut. Näyttelyssä on kuvia muun muassa Lahdesta, Jyväskylästä ja Tampereelta.

Varhaisimmat kuvat ovat vuodelta 1957, jolloin hänen valokuvaamisensa alkoi. Keväällä 1957 Salmi sai nimittäin äidiltään Yashica C -kameran.

– Mun kuvaaminen alkoi, kun sain äidiltä lahjaksi kameran. Kuvaamisessani on ollut paljon pakkomielteistä toimintaa. En ennen edes ajatellut, miksi haluan ottaa kuvia. Myöhemmin olenkin alkanut pohtia sitä, miten puhumisen ja ilmaisemisen pelkoni ovat etsineet kanavaa, jossa minua ei ”rangaistaisi” ilmaisustani, Salmi pohdiskelee.

Kuva: Tiina Puputti
Kuva: Tiina Puputti

Kovempaa, korkeammalle, kultaan 17.9.2016–30.4.2017
Helsingin Jäähalli | Helsinki | Nordenskiöldinkatu 11–13

Kamera-lehden bloggari ja avustaja Tiina Puputti seurasi Suomen Nuorten Leijonien tietä jääkiekon maailmanmestareiksi tammikuussa 2016.

– Kuvasin vapaaehtoisena koko kisojen ajan behind the scenes -kuvia Suomen joukkueesta ja kilpailuista yleisesti, hän kertoo.

– Olin hallilla jokaisena kisapäivänä. Oli ainutkertaista seurata näiden upeiden nuorien matkaa kohti tavoitettaan ja nähdä heidän saavuttavan sen. Samoin kuin sitä, kuinka katsomossa nuoremmat juniorit, kenties tulevat leijonat, kannustivat suosikkejaan.

Kovempaa, korkeammalle, kultaan -näyttely on esillä Helsingin Jäähallissa kauden 2016–2017 ajan. Näyttely on osa Helsingin Jäähallin 50-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Katoavat kuvat 6.–30.10.2016
Kotkan valokuvakeskus | Kotka | Vuorelankulma 2

Johanna Rotko käsittelee kuviaan tarkoituksella kaltoin. Hänen Katoavat kuvat -näyttelynsä on esillä Kotkan valokuvakeskuksessa.

Rotko on kuvannut muotokuvia tuntemattomista ihmisistä ja käyttänyt niitä tutkimuksensa raaka-aineena. Hän on altistanut muotokuvat luonnon armoille ja seurannut niitä valokuvaamalla niin kauan, kun kuvan hajoamisessa ja muutoksessa tapahtuu jotain mielenkiintoista.

– Petrimaljojen rajatulle alueelle syntyy eri lajien välisiä konflikteja ja taisteluja, niille kasvaa homeita, bakteereja ja muita outoja otuksia. Niille syntyy luonnon muodostelmia, mielenkiintoista kasvua, värikästä, kaunista, lyhytaikaista kukoistusta ja myös paljon tuttuudellaan tylsiä, rumiakin ja jopa pelottavia lajeja, kertoo Rotko.