Pääkirjoitus: Tulevaisuutta kysymysmerkin kera

Kirjoittanut 28.10.2015

Minulla oli lokakuun puolivälissä mahdollisuus osallistua Canon Expo -tapahtumaan Pariisissa. Tulevaisuutta vahvasti visioiva tapahtuma järjestetään viiden vuoden välein, ja se kiertää Japanissa, Kiinassa, USA:ssa ja Euroopassa.

Canon esittelee tapahtumassa sen hetkisen huippuosaamisensa kaikilla tuotantonsa osa-alueilla ja mikä mielenkiintoisinta, esittää spekulaatioita, mitä tulevaisuus saattaa tuoda tullessaan. Pariisissa nähtiin Canonilta 120- ja 250-megapikselisten kameroiden lisäksi myös varsin vakuuttavia konsepteja virtuaalimaailmojen luomisesta eri käyttötarpeisiin. Näyttölaitteet ja huippulaatuinen tulostus olivat myös vahvasti esillä.

Mitkä nähdyistä tulevaisuuden hahmotelmista oikeasti toteutuvat kaupallisina tuotteina ja palveluina, on kokonaan toinen juttu. Tekninen kehitys on kuitenkin niin kiivasta, että on helppo uskoa lähes mitä tahansa.

Minä olen ollut mukana valokuva-alan viestinnässä pian 30 vuotta, ensin muutaman vuoden Valokuvalehdessä ja nyt 25 vuotta Kamera-lehdessä. Sinä aikana on tapahtunut valtavasti sekä niissä laitteissa ja menetelmissä, joista lehdessä kerrotaan, että myös työkaluissa, joilla viestintä teknisesti toteutetaan.

Kun reilu neljännesvuosisata sitten asennutin autooni Mobira 450 NMT -puhelimen, tuntui se melkein tieteistarinan sivujuonelta. Jos joku olisi kysynyt, että millaisia valokuvia tuolla voi ottaa, niin olisin pyytänyt kysyjää tarkistamaan lääkityksensä. Sanoja digikamera, internet ja sähköposti ei ollut vielä lausuttu edes ääneen.

Minulla hitusen nippelihulluna ihmisenä ei ole mitään teknistä kehitystä vastaan. Mutta jännittää silti hiukan, että nykyään kehitys etenee suurin harppauksin ilman, että tutkitaan, kuinka innovaatiot käytännössä kohtaavat. Aivan kuin joukko kemistejä jalostaisi kukin omassa eristetyssä kammiossaan kemikaaleja, jotka sitten jonakin päivänä kaadetaan samaan astiaan ja katsotaan, mitä tapahtuu.

Luin amerikkalaisesta tutkimuksesta, joka todisti tällaisen tilanteen olevan täyttä totta. Tutkimuksen tekijät olivat kysyneet teknologia-alojen yritysjohtajilta heidän näkemystään, miten eri alojen innovaatiot ja niiden kautta syntyneet tuotteet muutaman vuoden päästä kohtaavat. Keskiarvolla mitaten yli yhdeksän kymmenestä vaikutusvaltaisesta päättäjästä tunnusti, ettei heillä ole minkäänlaista käsitystä asiasta.

Näemme kenties lähitulevaisuudessa asioita, joista voi sanoa: ”Taikuri itsekin on tempustaan hämmästynyt”.