Suomalaiskuvaajat liekeissä maailmalla

Kirjoittanut 14.3.2016

Viime vuosien huikea menestysputki saa jatkoa – Onni Wiljami Kinnunen, Antti Karppinen ja Vesa Tyni johtivat taas joukkoa palkintosijoille.

Euroopan kovatasoisimman ammattivalokuvaajien kilpailun, FEP European Professional Photographers of the Year -kisan, palkinnot jaettiin sunnuntai-iltana 13.3.2016 Portugalin Santa Maria de Feirassa Expofoto-tapahtuman yhteydessä.

Kilpailun palkintosijoilla oli tänä vuonna huikeasti yhteensä kahdeksan suomalaiskuvaajaa: kolmen kärjessä eri sarjoissa Antti Karppinen, Onni Wiljami Kinnunen sekä Vesa Tyni, heidän lisäkseen finalisteina eri sarjoissa Markus Aspegren, Krister Löfroth ja Seppo Rintala sekä vielä yksittäisellä kuvilla palkitut Nina Pauloff ja Sirpa Ryyppö.

Kilpailun järjestää Federation of European Professional Photographers (FEP), eurooppalainen ammattivalokuvaajien kattojärjestö, joka edustaa noin 50 000 valokuvaajaa. Suomesta järjestöön kuuluu Suomen Ammattivalokuvaajat ry, jonka jäseniä kaikki 8 suomalaisvalokuvaajaa ovat. Kilpailussa kisataan yhteensä kymmenessä eri sarjassa, yhdeksän sarjaa osallistuu pääkilpailuun (commercial, fashion, illustrative, landscape, portrait, reportage, sports,wedding ja wildlife) ja sen lisäksi on oma sarjansa valokuvauksen opiskelijoille. Markus Aspegren oli finalistien joukossa juuri tässä nuorten valokuvaajien ja valokuvauksen opiskelijoiden kategoriassa, muita finalisteja olivat Krister Löfroth illustrative-sarjassa sekä Seppo Rintala wildlife-sarjassa.

Vesa Tyni voitti jo kolmatta vuotta putkeen kilpailussa Bronze Cameran, tällä kertaa se tuli portrait-sarjassa, lisäksi hän saavutti kuvillaan kaksi yksittäispalkintoa. Antti Karppinen voitti komeasti illustrative-sarjan Golden Cameran, oli finalisti commercial-sarjassa ja saavutti  useita yksittäispalkintoja.

Suomalaisista varsinainen palkintorohmu oli Onni Wiljami Kinnunen, joka useiden yksittäispalkintojen ja fashion-sarjan finalistapaikan lisäksi pokkasi koko värisuoran: Portrait Golden Cameran, Commercial Silver Cameran ja Illustrative Bronze Cameran. Kinnunen voitti Portrait Golden Cameran jo toista kertaa peräkkäin. Koko kilpailun eli FEP European Professional Photographer of the Year 2016 – tittelin voitti italialainen Antonio Barrella, kaksinkertainen Golden Camera commercial- ja fashion-sarjoista.

Onni Wiljami Kinnusen kultajuhlat eivät suinkaan päättyneet tähän, sillä maanantai-iltana 14.3.2016 saman Expofoto-tapahtuman yhteydessä jaettiin myös World Photographic Cup -kisan palkinnot. WPC on arvostettu kansainvälinen valokuvakilpailu, jossa maajoukkueet ottelevat toisiaan vastaan kuudessa eri sarjassa (commercial, illustrative, landscape, portrait, reportage, wedding).

Kilpailu järjestettiin nyt kolmatta kertaa, ensimmäisellä kerralla vuonna 2014 Onni Wiljami Kinnunen voitti mainoskuvasarjan ja toisella kerralla vuonna 2015 Antti Karppinen saavutti pronssia hääkuvasarjassa. Kinnunen jatkoi siis Suomen joukkueen ansiokkaita perinteitä sijoittumalla yhdeksänneksi illustrative-sarjassa, pronssille commercial-sarjassa sekä otti hienon voiton ja kultamitalin portrait-sarjassa, johdattaen Suomen joukkueen näin upealle kahdeksannelle sijalle kokonaiskilpailussa.

27 osallistujamaan joukossa taakse jäivät nyt mm. kisan kaksinkertainen kokonaisvoittaja USA:n joukkue. Mukana Suomen joukkueessa olivat sunnuntaina palkituista suomalaiskuvaajista myös Antti Karppinen ja Vesa Tyni. World Photographic Cupin voitti tällä kertaa palkintogaalatapahtumaa isännöinnyt Portugal.

Onni Wiljami Kinnunen on oululainen useasti sekä kotimaisissa että kansainvälisissä kisoissa palkittu mainoskuvaaja. Parin viime vuoden aikana hän on tehnyt kansainvälisen läpilyönnin keräämällä useita palkintosijoja ammattivalokuvaajien kilpailuissa (mm. World Photographic Cup, FEP European Professional Photographer of the Year, International Loupe Awards ja One Eyeland Awards).

Vesa Tyni on helsinkiläinen lehtikuvaaja, joka on myös parin viime vuoden ajan ehtinyt kerätä jo useita kotimaisia ja kansainvälisiä palkintoja.

Antti Karppinen on kuopiolainen mainoskuvaaja  ja Kinnusen sekä Tynin tapaan useissa kansainvälisissä kisoissa palkittu valokuvaaja. Hän myös kerännyt kansainvälistä huomiota cosplay-kuvillaan.

Kaikki kolme valokuvaajaa, Kinnunen, Karppinen ja Tyni ovat voittaneet myös Suomen Ammattivalokuvaajat ry:n Vuoden Muotokuvaaja -tittelin (kuten myös FEPin kisassa palkituista heidän lisäkseen Krister Löfroth sekä Sirpa Ryyppö), lisäksi he ovat saavuttaneet FEP Qualified European Photographer -arvonimen (myös Löfroth) ja Kinnunen päälle päätteeksi arvonimen kaikken korkeimman asteen eli Master Qualified European Photographerin.