Alkusyksyn näyttelyissä katse siirtyy viimaan ja jääkarhuihin.
Kylmän kuninkaat 31.8.–24.9.
Kaakkois-Suomen valokuvakeskus / Pihatto | Lappeenranta | Valtakatu 80
Tapio Karjalainen on kuvannut kylmän kuninkaita, jääkarhuja, pingviinejä ja muita eläimiä arktisilla seuduilla. Hänen näyttelynsä sukeltaa Huippuvuorten, Falklandinsaarten, Etelä-Georgian ja Etelämantereen maisemiin.
Karjalaisen teoksissa arktinen luonto ja sen eläimet ovat pääosassa. Hän toteaa, että arktisilla alueilla kuvaaja on vieraana eläinten valtakunnassa – on tärkeää, että kaikki tapahtuu luonnon ehdoilla.
Karjalainen on pitänyt erityisen haastavana lumen värien ja muotojen tallentamista. Hänen lähtökohtansa on tehdä mahdollisimman todentuntuisia kuvia.
Kylmän kuninkaat -näyttely on esillä Lappeenrannassa.
Way North – Chronicles of Nervei 24.9.– 23.10.
Pohjoinen valokuvakeskus | Oulu | Hallituskatu 7
Lorenzö Chmiel vietti kolme kuukautta eristäytyneessä pohjoisnorjalaisessa kylässä. Kokemuksesta syntyi valokuvanäyttely, joka on 24.9. alkaen esillä Pohjoisessa valokuvakeskuksessa, Oulussa.
Vuonna 2012 Chmiel jututti Gamvikin asukkaita ja kyseli, millaista elämä on pohjoisessa. Hän sai eräältä mieheltä vastauksen: ”Taistelemme tuulen kanssa, taistelemme lumen kanssa, taistelemme luonnon kanssa. Kauppareissukin voi olla hengenvaarallinen riski. Se on kaunista. Tuntee elävänsä.”
Chmielin Way North -näyttely kertoo miehistä ja naisista, jotka ovat päättäneet elää erilaista arkea. Heille tavallinen on meille erikoista.
Kylän asukkaat on kuvattu 8 x 10 -koon kameralla suoraan positiiville, joka on kehitetty käyttäen filtteröityä paikallista jokivettä ja Caffenolia.
OTOF – Karvalakkimalli 24.8.–7.10.
Mikkelin valokuvakeskus | Mikkeli | Puistokatu 3
– Matkustin Moskovaan kolmen päivän turistimatkalle helmikuussa 1982. Kiertelin kylmissäni kaupungin katuja ja aukioita ja kuvasin. Sen jälkeen negatiivit unohtuivat arkistomappiin. Nyt yli kolmenkymmenen vuoden jälkeen kuvista paljastuu yllätys: karvalakkeja ja vielä lisää karvalakkeja!
Näin kertoo kuvistaan Pekka Elomaa, joka tunnetaan myös kehitysvammaisten aikuisten valokuvatyöpajoista. Nostalgisen karut karvalakkikuvat ovat nähtävillä Mikkelin valokuvakeskuksessa. Mutta mistä näyttely sai nimensä, OTOF – Karvalakkimalli?
– Keskellä Punaista toria seisoi vällyihin kääriytynyt torivalokuvaaja, jonka ympärille oli kerääntynyt utelias joukko. Kuvaaja oli pystyttänyt metallisen mainoskyltin, johon oli leikattu sana OTOF tai FOTO riippuen siitä, miltä puolen sitä katsoi. Otin kuvan kyltistä ja toisen ympärillä hyörivistä pojista, Elomaa muistelee.
Kommentointi on suojattu Google reCAPTCHA:lla, jota koskevat Googlen yksityisyyskäytännöt ja käyttöehdot.