Aktivismia presidentin muotokuvassa?

Kirjoittanut 29.5.2018

Tuore Kamera-lehti 4-5/2018 kertoo henkilökuvauksesta. Hyvä tavoite ”muotokuvan” sijasta olisi ”sisältökuva” kuvattavan persoonallisista piirteistä. Uutinen tasavallan presidentin muotokuvasta lisää aiheen ajankohtaisuutta.

Tasavallan presidentin valokuva

Tasavallan presidentin valokuva kuuluu perinteisesti monistettuna valtion virastojen seinille. Presidentti Sauli Niinistön kuva herätti vuonna 2012 valokuvataiteilijoissa närää. Harrastelijamaista laatua kuulemma.

Tasavallan presidentin muotokuva

Valtioneuvostolle hankittujen presidenttien uniikkien muotokuvien taiteilijat on kukin presidentti saanut valita itse. Presidentti Niinistön muotokuvan tekotapa ja tekijä(t) olivat paljastustilaisuuteen asti salaisuus, samoin oli kohteelle itselleenkin lopputulos. 

Yllätys: presidentti oli hyväksynyt peräti sadan taiteilijan osallistumisen mosaiikkimaisen muotokuvan tekemiseen, satavuotiaan Suomen hengessä. Teoksella oli kaksi tuottajaa. He hyväksyivät jokaisen sadasta osasesta. Ainoana reunaehtona oli, että osateokset eivät saa olla loukkaavia eivätkä hyvän tavan vastaisia.

Yleisön alustavat kommentit ovat olleet toistaiseksi yhtä kirjavia kuin teoskin. ”Moderni ja ennakkoluuloton” on yksi hyväksyvistä luonnehdinnoista. Brittikohteliaisuudesta on lainattu pidättyviä kulinaarisen nautinnon kuvauksia: interesting (omituinen) ja different (syömäkelvoton).

Teos on esillä yleisölle Helsingissä Ateneumissa 5.6.–2.9. 2018.

Ihailtavaa aktivismia vai majesteettirikos?

Sitten sadasta tekijästä yksi ilmoitti, että hän on kaikilta salaa tehnyt oman palasensa muistutukseksi presidentille, joka olisi voinut hänen mielestään tehdä enemmän pakolaisten hyväksi. Osaksi presidentin poskea oli kuvattu pakolaista.

Presidentin kanslia ei liene julkisesti kommentoinut.

Mitä mieltä sinä olet? Oliko tuo raikas tasavaltalainen tuulahdus pompöösiin muotokuvaperinteeseen? Tervetullutta ja ihailtavaa rohkeutta? Vai huonosti harkittu julkea temppu?

P.S. 7.6.18:
Presidentti itse kommentoi eilen politiikan toimittajien yhdistyksen tilaisuudessa. Presidentti siis närkästyi. Mitähän mieltä ovat ne 101 muuta yllätettyä, muotokuvan kaksi tuottajaa ja 99 kanssataiteilijaa?

Kerro oma mielipiteesi lähettämällä kommentti alla!