Ankara tuomari

Kirjoittanut 17.8.2016

Hesarin kulttuurisivuilta 30.5.2016 osui silmään otsikko ”McCurryn kuvista löytyi jälkiä manipulaatiosta”.

Steve McCurry on kansainvälisen Magnum-kuvatoimiston jäsen ja maineikas sotakuvaaja. Nyt hänen epäillään muokanneen kuviaan poistamalla niistä henkilöitä ja esineitä. Todisteena tästä jutun yhteydessä on kuva, jonka toisesta kopiosta on poistettu yksi henkilö kokonaan ja toiselta käsivarsi.

Jutusta saa käsityksen, että McCurry itse ei ollut manipuloinut kuvia, vaan muokkaus on tehty printtivedosten painotyön yhteydessä. Magnum on kuitenkin poistanut sivustoiltaan useita McCurryn kuvia, kun ilmeni, että ne eivät olleet identtisiä McCurryn omilla kotisivuilla olevien kuvien kanssa. Kuvaaja itse on valittanut tapahtunutta ja luvannut tiukentaa toimintatapojaan, jotta vastaavaa ei pääsisi tapahtumaan tulevaisuudessa.

Asiasta on noussut melkoinen kalabaliikki. Yhdysvaltain kansallinen kuvajournalistien järjestö NPPA on tuominnut asian tiukkaan sävyyn. Hesaria lainaten: ”Minkä tahansa journalistisen totuuden muutokset hänen kuvissaan muodostavat eettisen virheen, huolimatta siitä, miten olennaisina asioina hän itse tai joku muu niitä pitävät suhteessa syvempään ’totuuteen’.”

McCurry on kommentoinut kohua sanomalla, ettei hän hyväksy elementtien lisäämistä tai poistamista kuvista Photoshopilla. Terävöitys ja värikorjaus ovat hänestä kuitenkin sallittuja.

Entä miten oli ennen?

Entisessä Neuvostoliitossa ja mahdollisesti myös muissa diktatuureissa tehtiin kadottamistemppu, kun joku politbyroon jäsen muuttui epähenkilöksi. Hän katosi julkisuudesta ja ihmeellisellä tavalla hän katosi myös valokuvista. Saatettiinpa joistakin teoksista ottaa kokonaan uudet painokset uusituilla kuvilla varustettuna.

Kun puna-armeija marssi Berliiniin, punalipun nosto valtiopäivätalon salkoon lavastettiin hieman jälkikäteen, kun ei heti tositilanteessa huomattu.

Ja kun jenkit valtasivat Iwo Jiman, niin lipunnosto korkeimmalle huipulle oli vastaavanlainen uusintaesitys.

Kuvien manipulointi ja lavastetut tilanteet eivät ole mikään uusi keksintö. Mutta aika on ankara tuomari, ja totuus tulee esiin ennemmin tai myöhemmin.

Steve McCurryn kuvamanipulaatioista myös Väärän Kurkun blogissa. Kerro oma mielipiteesi!