Avaa silmäsi kauneudelle

Kirjoittanut 19.9.2019

Näin syksyn alkaessa on hienoa löytää jotain inspiroivaa. Harvoin tulee vastaan valokuvanäyttely, joka kolahtaa ja tuntuu olevan kuin minua varten tehty. Tällainen löytyi Tallinnan Fotografiskasta. Se on Kirsty Mitchellin näyttely ”Wonderland”. Näyttely on auki 24.11 saakka, joten moni ehtii vielä piipahtaa naapurimaan puolelle sitä katsomaan.

Näyttelyn ripustuksessa oli käytetty paljon tarratulosteita, koko seinän kokoisina. Näyttelyn tunnelma oli hieno ja taustamusiikki korosti sadunomaisuutta.

Itse teen rakennettua kuvaa digitaalisessa pimiössäni eli photoshopissa. Nämä Mitchellin kuvat olivat kuitenkin jotain muuta, rakennettu kuva x 10.

Mitchellin projekti alkoi surutyöstä äidin menetyksen jälkeen ja kesti 5 vuotta. Näyttelyssä on esillä 47 teosta. Projektin alkaessa Kirsty työskenteli vielä muotisuunnittelijana, ja tämä tausta näkyykin vahvasti kaikissa töissä. Teosten asut ovat kaikki hänen suunnittelemiaan ja toteuttamiaan. Ne ovat luomuksia, monimuotoisia, värikoordinoituja ja joka lailla ihastuttavia. Kaikki kuvauskohteet on valittu tiettyä teosta varten. Tausta näyttelee teoksissa tärkeää osaa.

Kuvauksiin tarvittiin valtava määrä erilaisia eläviä kukkia hortensioista laventeliin. Kirstyn kertoo näyttelytekstissä, että joskus hänellä ei ollut varaa ostaa niitä riittävästi joten hän pyyteli apua kukkakaupoista ja tuttavien puutarhoista. Tästä pääsemmekin aiheeseen raha. Tämän näyttelyn kokonaiskustannukset ovat varmasti olleet ennenkuulumattoman suuret. Kukkien, kankaiden ja päähineiden lisäksi on tarvittu monta meikkitaiteilijaa, kampaajaa, mallia, assistenttia, roudaria, savukoneita ja muuta kalustoa. Yhden kuvan koostaminen on varmasti kestänyt koko päivän. Olen itsekin ollut mukana kuvaamassa malleja, joille tehtiin fantasiameikki ja kampaus, ja niihin meni yllättävän monta tuntia.

Kirsty Mitchell on englantilainen, ja ymmärtääkseni kaikki kuvaukset on tehty Englannissa hänen kotipaikkansa läheisyydessä. Hän kertoo, että joutui joskus odottamaan melkein vuoden, ennen kuin jokin kukka, vaikkapa narsissi, oli kukassa ja kauneimmillaan, jotta kuvaus voitiin toteuttaa. Säänkin piti olla tunnelman mukainen, valosta puhumattakaan.

Hän teki tätä projektia oman työnsä ohessa kaksi vuotta. Apuna olivat ystävät, jotka olivat mukana ilmaiseksi. Vuonna 2011 Kirsty teki elämänsä vaikeimman päätöksen. Hän jätti työpaikkansa muodin maailmassa ja omistautui kokonaan tälle projektille. Työ valmistui 2014.

Taiteilija halusi tehdä teoksista myös kirjan, joka on niin hyvä kuin ikinä mahdollista ilman kustantajan puuttumista siihen, joten hän aloitti kickstart kampanjan saadakseen yhteisörahoituksen kirjalle. Se tuottikin huikeat 334 000 puntaa vain 28 päivässä. Kirja on todella suuri ja upeasti toteutettu.

Oli mielenkiintoinen matka tutustua hänen teoksiinsa, niiden valmistuksen taustoihin ja tähän huikeaan menestystarinaan, joka lähti surutyöstä. Täytyy todeta, että harvalla on mahdollisuuksia tällaiseen. Näyttely ja Kirstyn tarina voivat toimia meille kaikille inspiraation lähteenä. Oli hienoa nähdä kaiken tuon vaivan ja kustannuksen valmis tuote, näyttely ”Wonderland”. Se on kuin suoraan satukirjasta, unenomainen, kaunis, herkkä ja luontoläheinen.

Nyt palaan taas maanpinnalle ja jatkan omaa työtäni rakennetun kuvan parissa ja koetan sisällyttää jotain oppimaani tuleviin teoksiini.

Blogin yhteydessä olevat kuvat ovat Kirsty Mitchellin Wonderland sarjan teoksista. https://www.kirstymitchellphotography.com -sivuilta löydät lisää tietoa hänestä ja hänen töistään.