Canon EOS M50 II – Minijärkkäri

Kirjoittanut 15.6.2021

Canon EOS M50 II on maltillisesti uudistettu EOS M50-kamera. Edistysaskeleet liittyvät vloggaukseen ja suoratoistokäyttöön.

Ominaisuudet

Canon EOS M50 II

+
  • vloggausominaisuudet
  • helppokäyttöisyys
  • Dual Pixel -tarkennusjärjestelmä
-
  • 4K-videon rajautuminen
  • vain yksi säätöpyörä

Canon EOS M50 II on päivitysversio reilut kolme vuotta sitten julkistetulle M50 -mallille. Ulkonäkö, säätimien sijoittelu, perustekniikka ja tekninen suorituskyky ovat pysyneet muuttumattomina. Edistysaskeleet ovat enimmäkseen ohjelmallisia.

Testiin kamera tuli yhdessä EF-M 15–45 mm f/3,5–6,3 IS STM -kittiobjektiivin kanssa. Kamerasta löytyy tarjouksia myös EF-M 18­–55 mm f/3,5–5,6 IS STM -kittizoomin kanssa.

M50 II:ssa voi käyttää kaikkia Canonin EF- ja EF-S-objektiiveja EF-EOS M -sovittimen avulla, jolloin käytettävissä on koko EOS-järjestelmän objektiivivalikoima.

Kameran Dual Pixel APS-C -kenno on täsmälleen sama kuin aikaisemmassa versiossa, ja se tuottaa maksimissaan 6000 x 4000 kokoisia kuvia. Laskutoimituksella saadaan tiedostokooksi silloin 24 MP.

Prosessoriakaan ei ole uudistettu. Se on edelleenkin DIGIC 8 -tyyppiä, mutta nyt sille on järjestetty enemmän laskentatehtäviä. Kamera on viritetty vloggaus- ja suoratoistokäyttöön. YouTube-sisällöntuottajatilin haltijalla on mahdollisuus julkistaa videotaan reaaliajassa, ja nyt myös pystykuvaformaatissa.

Sähköisen etsimen resoluutio on edelleenkin 2 360 000 kuvapistettä, ja takanäytön 1 040 000 kuvapistettä.

Kameralla saa sekä raakatiedostoja että JPEG-tallennuksia. Raakatiedostomuoto on CR3-tyyppiä ja se tallentuu 14-bittisenä. Sarjakuvausnopeus on normaaliasetuksilla 7,4 ruutua sekunnissa, mutta sen saa puristettua 10 ruutuun, jos tarkennus ja automaattivalotus lukitaan.

M50:llä pystyy kuvaamaan yksikätisesti, kuten edeltäjälläkin. Käsikahva on ergonomisesti muotoiltu niin, että siitä löytää tukevan otteen myös silloin kun kameran kääntää vasempaan käteen selfie-kuvausta varten.

Videokuvausta varten on kamerassa sähköinen kuvanvakain, joka toimii yhdessä objektiivin kuvanvakaimen kanssa jos sellainen sattuu objektiivissa olemaan. Kameran videokuvalaatu on maksimissaan 4K-tasoa, ja rajautumiskerroin on silloin 1,5x. Dual Pixel AF -tarkennus on silloin poissa käytöstä, ja jäljelle jäävät kontrastiin perustuvat tarkennustavat. Full HD-resoluutiolle puolestaan voi kuvata ilman rajautumista, tarkennusautomatiikka toimii kaikilla ominaisuuksillaan, ja hidastuksia voi tehdä aina 120p -nopeudelle asti.

Kamerassa on mikrofoniliitäntä, muttei vieläkään kuulokeliitäntää.

Valmistajan ilmoittama CIPA-painotettu akunkesto on 305 valotusta. Parannusta edelliseen malliin on siis muutaman kymmenen valotuksen verran.

Canon EF-M 15–45 mm f/3,5–6,3 IS STM -kittiobjektiivin kanssa on EOS M50 II -kameran suositushinta 699 euroa, ja pelkän rungon hankkimalla ostos maksaa 639 euroa. Tarjouksia kannattaa seurata.

FeiyuTech AK2000C takaa: 1. Panoroinnin lukitusvipu. 2. Kosketusnäyttö. 3. Monitoimi/virtakatkaisin. 4. Joystick. 5. USB-C -liitäntä. 6. Monitoimi/vakautustapavalitsin. 7. Monitoimi/laukaisinnasta. 8. Video/valokuvauspainike.

Havainnot

Kameran yläkannessa on kuvaustavan valintakiekko etsimen vasemmalla puolella, ja heti tämän vieressä on virtakatkaisija. Laukaisinnastan ympärillä on karhennettu säätöpyörä aukon tai suljinajan valitsemiseen. Pyöriteltäviä säätimiä ei sitten enempää olekaan, vaikka käyttöä niille kyllä olisi – varsinkin silloin kun kuvaa manuaalitilassa.

Kameran menuvalikossa on tehdassäätöisesti helppokäyttötoiminto. Jokaiselle menunäkymälle ilmestyy opastava osuus, jossa selostetaan kunkin valinnan vaikutukset. Näytölle voi myös ottaa esiin normaalin menuvalikon, joka on ulkonäöltään samanlainen kuin kaikissa Canon EOS-kameroissa.

Kamerassa on uudistettu Dual Pixel AF -tarkennusohjelma. Sen silmäntunnistus toimi sekä valokuvatessa että videokuvauksessa. Ohjelma pystyy päättelemään kuva-alalla olevien yksityiskohtien etäisyydet, jolloin automaattitarkennus ei joudu pumppaamaan edestakaisin parhaan terävyyden löytämiseksi. Dual Pixel pyrki pitämään tarkennuksen pääkohteessa, vaikka se välillä katosikin näkyvistä.

M50 II:n kosketusnäyttöön sai tarkennuskohdan valinnan sekä valokuvatessa että videokuvauksessa. Sormella näytön pintaa vetäen sai tarkennuksen siirtymään pehmeästi eri kohtiin kuva-alaa, ja tarkennusta tottelevaa aluetta voi halutessa editoida kattamaan vain osan kosketusnäytöstä.

Kameran perusversio oli alun perin suunniteltu edistyneen, vakavasti valokuvaamiseen suhtautuvan harrastajan käyttöön, vaikkapa ensimmäiseksi järkkäriksi. Uudistusten myötä on kamerassa nyt hyvät videokuvaamisen perusvalmiudet reaaliaikaiseen sisällöntuottamiseen.

Canon EOS M50 II
Kenno, koko APS-C (22,3 x 14,9 mm) CMOS
Nettopikselimäärä 24 megapikseliä
Suurin kuvatarkkuus 6000 x 4000 pikseliä
Kuvasuhteet3:2, 16:9, 4:3, 1:1
Kuvanäyttö, koko/kuvapistemääräKääntyvä ja kiertyvä kosketusnäyttö, 3" TFT LCD / 1 040 000
Etsin, tarkennus
Sarjakuvausnopeus 10 kuvaa/s.
Tarkennuspisteiden määrä143
Etsin, kuvapistemääräEVF, 2 360 000
Kuvatiedostomuodot
Raw + jpeg yhdistelmiä1 raw + 2 jpeg
Videokuvaus, tarkkuus4K 3840 x 2160 (23.98p), MPEG-4, H.264, AAC
Valotus
Herkkyysasetukset Auto, 100 – 25600 (51200) ISO
Valotusajat30 – 1/4000 s, B
Muita tietoja
MuistikorttiSD / SDHC / SDXC (UHS-I)
Kuvanvakain rungossaei
LiitännätUSB 2.0, micro-HDMI , Mic, WiFi + Bluetooth
Paino387 g
Rungon mitat 116 x 88 x 59 mm
VirtalähdeLP-E12 Li-ion, 875 mAh, 7,2 V
Rungon hinta noin 640 euroa
MaahantuojaCanon Oy

Objektiivi

M50 II:n mukana testiin tulleen Canon EF-M 15–45 mm f/3,5–6,3 IS STM -objektiivin kuvakulma vastaa 24–72 mm:n kino-objektiivia. Optinen rakenne koostuu 10 elementistä 9 ryhmässä. Elementeistä kolme on asfäärisiä. Objektiivin rakenteessa on käytetty tavanomaista enemmän muoviosia, minkä ansiosta paino on saatu pudotettua 130 grammaksi. Himmentimen lehtiä on seitsemän. Suodinkierteen halkaisija on 49 mm. Kuljetuskunnossa on objektiivin pituus vain hiukan yli 44 mm. Se on kokoonpainettavaa tyyppiä, ja zoomausrenkaassa on toiminnon lukitusvipu.

Objektiivin valovoima vähenee tasaisesti, kun polttoväliä pidennetään. 20 mm kohdalla se on f/4 ja 35 mm kohdalla f/5,6. Pisimmän eli 45 mm polttovälin valovoima on enää f/6,3.

Myös käytettävissä oleva pienin aukkoarvo muuttuu polttoväliä pidennettäessä. 15 mm polttovälillä se on f/22 ja 45 mm polttovälillä peräti f/40.

Objektiivin pieni koko ja keveys helpottavat kameran käyttämistä gimbal-vakaajan kanssa. Vaatimattoman valovoiman vastapainona on objektiivissa kuvanvakaaja, jonka tehoksi ilmoitetaan 3,5 EV. Videokuvaukseen voi kameran valikosta lisäksi hakea ohjelmallisesti toimivan Digital IS -vakaajan.

Lyhyin tarkennusetäisyys on 25 cm. Maksimi kuvautumissuhde saadaan pisimmällä polttovälillä, ja suurennuskerroin on silloin 0,25x eli 1:4. Tämä ratkaisu on paljon parempi kuin objektiiveissa, jotka saadaan tarkentamaan lähelle ainoastaan laajakulma-asennossa. Kameran kanssa ei näin ollen tarvitse olla kiinni kohteessa, ja taustakin toistuu miellyttävämpänä. Myös aiheen valaisu helpottuu.

Image Engineering -yhtiön TE42-testitaulua kuvaamalla saatiin objektiivin parhaimmaksi resoluutioksi 1720 linjaparia/kuvan korkeus. Aukko oli tällöin f/5,6 ja polttoväli 15 mm. Lyhyimmillä polttoväleillä saatiin yli 1500 LP/MM resoluutiot suurimmalla tai sitä seuraavalla aukolla, ja 35–45 mm polttoväleillä aukolla f/8. Tulos on hyvää tasoa, sillä kameran 24 mm kennon teoreettinen maksimiresoluutio eli Nyquist-arvo on 2000 LP/KK.

Diffraktio alkoi sumentamaan kuvaa kun himmennettiin enemmän kuin aukkoon f/11. Pisimmän polttovälin f/40 on parhaimmillaan silloin kun videokuvatessa tehdään loppuhimmennys.

Kittiobjektiiveille tavanomaisia geometrisia virheitä olivat vinjetointi laajakulmapään suurimmilla aukoilla, kromaattinen aberraatio koko polttovälialueella, ja tynnyrivääristymä joka vaimeni polttoväliä pidennettäessä. Tynnyrivääristymän, kuten muutkin objektiivivirheet, voi poistaa häiritsemästä joko tietokoneella kuvankäsittelyohjelmassa tai suoraan kamerassa JPEG-tallennuksella. Tynnyrivääristymän korjaus kaventaa kuvakulmaa, mikä ei välttämättä ole laajakulmaobjektiivin käyttäjälle mieleen.

Objektiivin hintahaarukka oli kesäkuun ensimmäisellä viikolla n. 110–349 euroa.

Mittauksia

Canon EF-M 15–45 mm f/3,5–6,3 IS STM -objektiivin resoluutiokäyriä 15, 20, 25, 35 ja 45 mm polttoväleillä, niillä himmenninarvoilla jotka tuottivat parhaat resoluutiot. Punainen linja edustaa mittausta kuvan keskeltä, muut ovat mittaustuloksia lähempää kuvan reunoja.

Canon_15-45_15mmF5.6
Canon_15-45_20mmF5.6
Canon_15-45_25mmF8
Canon_15-45_35mmF8
Canon_15-45_45mmF8
ISO 100
ISO 400
ISO 3200
ISO 6400
ISO 51200

Gimbal-kuvauskahva

Kameraa testatessa oli tilaisuus kokeilla FeiyuTech AK2000C -gimbaalia. Se on kolmiakselinen, käsikahvalla varustettu laite, jonka avulla pystyy kuvaamaan pehmeästi liikkuvan kameran kanssa, ja paremmin kuin pelkästään käsivaralta kuvaamalla. Sen moottoroitu vakautusautomatiikka vaimentaa äkkinäisiä liikkeitä ja huojumista paljon laajemmalla liikevaralla kuin kameran oma kuvanvakaaja. Lisätoimintoina on mm. sähköinen panorointi ja ohjelmoitava pikanäppäin mm. selfie-kuvaukseen.

Laite painaa käyttövalmiina 1078 grammaa, ja valmistajan mukaan se pystyy kannattelemaan 2200 gramman painoista kameraa, missä asennossa tahansa. Vakiovarusteena saa kahvan mukana pienen kolmijalan, joka koottuna toimii jatkovartena. Kiinnitystapana on jalustakierre, joten tilalle voi laittaa reilun pituisen monopodin vaikka yleisötapahtumiin, päiden yli kuvaamista varten. Jalustakierteitä löytyi vähän joka puolelta, yhteensä neljä kappaletta, esim. lisävarusteiden kuten ulkoisen tallentimen tai näytön kiinnittämiseen.

AK2000C kytketään kameran toimintoihin joko Bluetoothin, WiFi:n tai USB-kaapelin välityksellä. USB-kaapeleita toimitetaan kahvan mukana 5 erilaista, erimerkkisten kameroiden yhteensopivuutta ajatellen.

Kahvassa on LCD-kosketusnäyttö, josta valitaan halutut kääntymis- ja vakautussuunnat – tai niiden lukitukset. Automaattisina on valittavissa panorointi, kohteen seuraaminen kahdella eri automatiikalla sekä täyslukitus. Näiden lisäksi on valittavana myös mm. selfie-kuvaustapa, time-lapse -kuvaus ja Inception, joka pyörittää kameraa ennalta valituissa 360 asteen kehissä. Netistä ladattavaa käyttöohjetta tutkimalla löytyi myös pikanäppäinkomento pystykuvausvideolle.

Feiyun nettisivulla oli myös opetusvideoita helpottamassa käyttöönottoa. Älylaitteeseen ladattavalla Feiyun sovelluksella on mahdollisuus ohjata gimbalin toimintoja ja jopa editoida videoleikkeitä.

LCD-näytöltä voi tehdä myös kameran säätöjä, kuten ISO-herkkyyden, aukon ja valkotasapainon valinnat.

Käyttöohjeet kannattaa lukea huolella, varsinkin paperille painettu aloitusohje joka toimitetaan myyntipakkauksen mukana. Siinä kerrotaan, miten kamera tasapainotetaan, ja mitä eri säätimet ja painonapit tarkoittavat.

Osa näppäimistä on monitoimisia. Painamalla kaksi tai kolme kertaa peräkkäin päästään tällä tavalla useampaan toimintoon kuin ohjelmoitavilla näppäimillä.

Laitteen akku on sijoitettu kiinteästi käsikahvaosan sisälle, ja lataukseen käytetään USB-kaapelia. Työskentelykäytössä on akunkesto seitsemän tuntia, ja valmiustilassa riittää virtaa 12 tunniksi.

Latausaika on valmistajan ilmoituksen mukaan puolitoista tuntia, ja akkua voi ladata myös laitteen käytön aikana. FeiyuTech AK2000C:n keskihinta on hiukan alle 250 euroa.

1. Panoroinnin lukitusvipu. 2. Kosketusnäyttö. 3. Monitoimi/virtakatkaisin. 4. Joystick. 5. USB-C -liitäntä. 6. Monitoimi/vakautustapavalitsin. 7. Monitoimi/laukaisinnasta. 8. Video/valokuvauspainike.