Yöperhosdokumentti on menestynyt

Kirjoittanut 20.10.2016

Dokumentti yöperhosista on voittanut palkinnon.

Yöperhosten salattu maailma -planetaarioelokuva on palkittu FullDome-elokuvafestivaaleilla Saksassa.

Kymmenennen kerran järjestettyjen festivaalien kilpasarjassa nähtiin 93 elokuvaa, joista kymmenen palkittiin.

Dokumentti yöperhosista sai tunnustuksen innovatiivisesta toteutustavastaan. Janus-pokaalin kävivät hakemassa elokuvatuotantoyhtiö Pohjankonnan Hannes Vartiainen ja Pekka Veikkolainen sekä visualisointityökalut kehittänyt Janne Pulkkinen.

– Elokuva poikkeaa jonkin verran planetaarioelokuvien valtavirrasta, ja se sai erittäin lämpimän vastaanoton. Pulkkisen kehittämä ohjelmistokokonaisuus on maailman mittakaavassa ainutlaatuinen, Hannes Vartiainen kertoo.

Hyönteiset lähikuvassa

Yöperhosten salattu maailma -elokuva on vauhdikas seikkailu perhosten ja hyönteisten maailmassa. Katsoja matkaa eri perhoslajien kanssa päiväntasaajalta napapiirille. Elokuvassa hyödynnetään kolmiulotteista röntgentomografiaa, jonka avulla hyönteisiä on mahdollista tarkastella mikroskooppisella tasolla.

Dokumenttielokuvaa on esitetty Heurekan planetaariossa joulukuusta 2015 lähtien. Tähän mennessä sen on nähnyt lähes 19 000 katsojaa. 50 000 katsojan tavoite Heurekassa täyttyy mitä todennäköisimmin ensi talvena.

Yöperhoselokuva on herättänyt kiinnostusta myös maailmalla. Kesän aikana se on nähty elokuvafestivaaleilla Tsekeissä ja Norjassa. Jenassa sijaitseva Zeiss-planetaario on myös kiinnostunut elokuvan levittämisestä planetaarioihin, jotka käyttävät sen tekniikkaa.

Elokuvatuotantoyhtiö Pohjankonna on tuottanut ensimmäisen suomalaisen koko perheen täyspitkän planetaarioelokuvan yhteistyössä tiedekeskus Heurekan kanssa. Elokuva kestää 24 minuuttia.