Eero Venhola on kuollut

Kirjoittanut 17.8.2017

Valokuvaaja ja kameraseuratoiminnassa pitkään aktiivisesti mukana ollut Eero Venhola kuoli äkilliseen sairaskohtaukseen kotonaan 2.7.2017.

Eero liittyi Helsingissä toimivan Kameraseuraan jo vuonna 1963. Muutamaa vuotta myöhemmin Kameraseurassa tapahtui varsin radikaali nuorennusleikkaus, kun hallitukseen valittiin neljä alle 25-vuotiasta jäsentä, mukana Eero ja minä. Uudet pantiin heti hommiin, Eero kilpailusihteeriksi.

Olimme mielestämme varsinaisia nuoria leijonia. Etenkin Kameraseurojen Liiton tilaisuuksissa emme juuri peitelleet sitä, että olimme Suomen (maailman) parhaan kameraseuran staroja. Eero muisteli mielellään myöhemmin noita toilauksia.

Eeron toimihenkilöuran rinnalle nousi hänen menestyksensä kansainvälisissä näyttelyissä. Hän taisi olla Suomen tilastoissa peräti toisella sijalla Veikko Wallströmin jälkeen. Hänen mustavalkoisten kuviensa näkyvin piirre oli huumori: joko aivan silmänräpäyksessä tajuttuja tilanteita tai sitten kuvattavien reagointeja Eeron tähtäilyyn.

Eero työskenteli mainos- ja lehtikuvaajana, mutta 1990-luvulla Kameraseurasta tuli hänen elämänsä pääsisältö. Hän veti mm. luonto- ja näyttelykuvaajien teemailtoja. Ei tule mieleen, että Eeron lisäksi kameraseuratoiminnassa olisi ollut ketään muuta toimihenkilönä yhtäjaksoisesti 50 vuotta.

Vuonna 2015 Eero piti 70-vuotisjuhlanäyttelynsä Kamera-galleriassa Helsingissä.

Eero Venholan muistotilaisuus ja samalla muistonäyttelyn avajaiset pidetään ke 4.10. klo 18 alkaen Kamera-galleriassa, Eerikinkatu 46, Helsinki.