Tappaisiko kattava selitys taiteen? Pitääkö juuri taiteen perimmäinen selittämättömyys sen hengissä? Osallistu keskusteluun.
Einsteinin yleinen suhteellisuusteoria täytti juuri sata vuotta, ja huomattavan kauniisti se aina vaan pätee. Einsteinin varhempi perusoivallus oli valon nopeuden invarianssi – ja sehän se vasta tosi totta onkin! Näin saammekin tämän pienen valokuvausblogimme nätisti äärettömiin kosmisiin yhteyksiinsä 😉 !
Ikääntyvä nero ei kuitenkaan pysynyt kvanttifysiikan kehityksen kärryillä. Kärryjen kuljettajat lukuisine apureineen ovat toistaiseksi turhaan yrittäneet yhdistää Einsteinin teoriat omiinsa yhteiseksi Kaiken Teoriaksi. Selittäisiköhön se Taiteenkin?
Kenties jo Einstein pohti, mitä on Taide, yritti ja yritti – ja sitten turhautuneena vaihtoi noihin helpompiin kysymyksiin. Ehkä hän kuitenkin ehti tajuta suhteellisuuksia Taiteen äärettömyydessä: ajatukset, energia ja hiukkaset ovat yhtä ja samaa… luovuutta? Ja Taiteen Avaruus se vasta kaareutuukin – siitä oli sitten helppo jatkaa!
Eikös kattava selitys tappaisi Taiteen?
Taide on elämää. Mikä on elämän tarkoitus? Linnunradan käsikirja liftareille -kirja kertoo: Perimmäiseen Kysymykseen elämästä, maailmankaikkeudesta ja kaikesta muusta sellaisesta, myös elämän tarkoituksesta, kysyttiin vastausta maailmankaikkeuden mahtavimmalta tietokoneelta. Miljoonia vuosia mietittyään se ilmoitti, että vastaus on ”42” – mutta ei pystynyt selvittämään, mikä tuo Perimmäinen Kysymys on!
Valtaosa maailmankaikkeuden aineesta ja energiasta on näkymätöntä, toistaiseksi vailla ymmärrettävää selitytystä. Onko Taiteen syntykin samanlainen mysteeri? Syntyikö Taide oikeastaan jo alkuräjähdyksessä? Maailmankaikkeus laajenee nykykäsityksen mukaan kiihtyvällä nopeudella. Niinkö Taidekin?
Taiteen olemusta ja tarkoitusta ja kaikkea muuta sellaista voivat uudet estetiikan einsteinit yrittää selittää, me heidän joukossaan. Löytyykö selitys lopulta vasta Kaiken Taiteen Teoriasta?
Toivottavasti ei sieltäkään! Eikös kattava selitys tappaisi Taiteen? Eikös Taidetta pidä hengissä juuri se Perimmäinen Selittämättömyys? Mitä mieltä sinä olet?
Jos Einstein ei varastanutkaan toisten työtä – kuten on joskus väitetty – hän kuitenkin rakensi sen perustalle. Hän jatkoi siitä, lisäsi siihen oman oivalluksensa ja raatoi rutkasti omaa lisää.
Niinhän tiede tekee – ja eikös niin tee Taidekin? Ei vanhaa kopioiden, vaan etsien aina uutta, vanhan lisäksi, sen päälle tai sen sijaan.
Kerro oma mielipiteesi lähettämällä kommentti alla!
Tuskinpa Einstein taidetta pohti sillä hänellä oli paljon, paljon, paljon mielenkiintoisempaa ajateltavaa, minkä rinnalla taiteella ei ole mitään merkitystä, kuten atomipommia.
Taide ja tiede ovat eriasioita. Tiede etsii totuutta todellisuudesta, mikä sekään ei ole niin yksinkertaista kuin minä ennen Einsteinia ajateltiin. Einstein avasi oven todella mielenkiintoiseen ja todella outoon maailmaan, jota kutsutaan todellisuudeksi vaikka kvanttifysiikan näkökulmassa, jossa yksi fotoni voi lentää kahdesta lävestä yhtä aikaa ennen kuin osuu detektoriin.
Tosin jokin huippuyliopiston paukkapäinen ja täysin mielikuvitukseton rehtori ei palkannut Albertia töihin ja pilkkasi suhteellisuusteoriaa kovin taiteelliseksi ennemmin kuin tieteelliseksi.
Tosin digikameran kennon havaitsee fotonien läjähdyksiä pintaansa ja näistä täysin sattumanvaraisista osumista sitten jollakin algoritmilla lasketaan kuva. Jos laskenta menee kovinkin pieleen, niin kuva saattaa olla hyvinkin taiteellinen.
Kylmän tieteellinen havaintoinstrumentti on Hubble-avaruusteleskooppi maapallon kiertoradalla ja joka tuottaa aivan huikeita, sumean upeita, ennen näkemättömiä kuvia kaukaisista tähdistä ja tähtisumuista.
Koska kumminkin olemme oikeasti kiinnostuneita kameroista, niin pääpeilin halkaisija on 2.4 metriä, kiertokorkeus 559 km ja nopeus 7.5 km/s, teho 2 800 wattia ja hinta vain 2.5 miljardia USA:n dollaria 1990.
Tiede, taide, kauneus ovat harhaisen ihmismielen keksintöjä. Kauneutta ei ole oikeasti olemassa. Me nimitämme jotakin kauniiksi. Painovoima on olemassa mutta kauneus onkin sitten hankalampi juttu. Ai että painovoima on harhaa? Menepä pilvenpiirtäjän katolle ja … tai annetaan sitenkin olla ja ihaillaan pakokaasun sumuisia näkymiä lähes sokeilla silmillämme.