Miettikö Einstein, mitä on Taide?

Kirjoittanut 2.5.2016

Tappaisiko kattava selitys taiteen? Pitääkö juuri taiteen perimmäinen selittämättömyys sen hengissä? Osallistu keskusteluun.

Einsteinin yleinen suhteellisuusteoria täytti juuri sata vuotta, ja huomattavan kauniisti se aina vaan pätee. Einsteinin varhempi perusoivallus oli valon nopeuden invarianssi – ja sehän se vasta tosi totta onkin! Näin saammekin tämän pienen valokuvausblogimme nätisti äärettömiin kosmisiin yhteyksiinsä 😉 !

Ikääntyvä nero ei kuitenkaan pysynyt kvanttifysiikan kehityksen kärryillä. Kärryjen kuljettajat lukuisine apureineen ovat toistaiseksi turhaan yrittäneet yhdistää Einsteinin teoriat omiinsa yhteiseksi Kaiken Teoriaksi. Selittäisiköhön se Taiteenkin?

Kenties jo Einstein pohti, mitä on Taide, yritti ja yritti – ja sitten turhautuneena vaihtoi noihin helpompiin kysymyksiin. Ehkä hän kuitenkin ehti tajuta suhteellisuuksia Taiteen äärettömyydessä: ajatukset, energia ja hiukkaset ovat yhtä ja samaa… luovuutta? Ja Taiteen Avaruus se vasta kaareutuukin – siitä oli sitten helppo jatkaa!

Eikös kattava selitys tappaisi Taiteen?

Taide on elämää. Mikä on elämän tarkoitus? Linnunradan käsikirja liftareille -kirja kertoo: Perimmäiseen Kysymykseen elämästä, maailmankaikkeudesta ja kaikesta muusta sellaisesta, myös elämän tarkoituksesta, kysyttiin vastausta maailmankaikkeuden mahtavimmalta tietokoneelta. Miljoonia vuosia mietittyään se ilmoitti, että vastaus on ”42” – mutta ei pystynyt selvittämään, mikä tuo Perimmäinen Kysymys on!

Valtaosa maailmankaikkeuden aineesta ja energiasta on näkymätöntä, toistaiseksi vailla ymmärrettävää selitytystä. Onko Taiteen syntykin samanlainen mysteeri? Syntyikö Taide oikeastaan jo alkuräjähdyksessä? Maailmankaikkeus laajenee nykykäsityksen mukaan kiihtyvällä nopeudella. Niinkö Taidekin?

Taiteen olemusta ja tarkoitusta ja kaikkea muuta sellaista voivat uudet estetiikan einsteinit yrittää selittää, me heidän joukossaan. Löytyykö selitys lopulta vasta Kaiken Taiteen Teoriasta?

Toivottavasti ei sieltäkään! Eikös kattava selitys tappaisi Taiteen? Eikös Taidetta pidä hengissä juuri se Perimmäinen Selittämättömyys? Mitä mieltä sinä olet?

Jos Einstein ei varastanutkaan toisten työtä – kuten on joskus väitetty – hän kuitenkin rakensi sen perustalle. Hän jatkoi siitä, lisäsi siihen oman oivalluksensa ja raatoi rutkasti omaa lisää.

Niinhän tiede tekee – ja eikös niin tee Taidekin? Ei vanhaa kopioiden, vaan etsien aina uutta, vanhan lisäksi, sen päälle tai sen sijaan.

Kerro oma mielipiteesi lähettämällä kommentti alla!