EISA Maestron voitto Unkariin

Kirjoittanut 20.9.2018

EISA Maestro -loppukilpailun aiheena oli luonto. Tuomariston muodostivat lähes 20 eurooppalaisen valokuvausalan lehden päätoimittajat.

1. sija Bence Mate, Unkari

Luontokuvaaja Bence Mate on syntynyt Unkarissa vuonna 1985. Vuonna 2010 hän voitti BBC Wildlife Photography of the Year -palkinnon Lontoossa ja teki historiaa vastaanottamalla sekä nuorten että aikuisten pääpalkinnon.

Bence on uudistanut piilokojukuvausta käyttämällä yksisuuntaista ikkunaa – tekniikka on levinnyt laajalle sen jälkeen. Hän on suunnitellut luontokuvaajien piilokojuja niin Eurooppaan, Etelä-Afrikkaan kuin Etelä-Amerikkaankin.

– Hieno luontokuva on teknisesti täydellinen, kekseliäs ja ainutlaatuinen. Sen on oltava aito kuvaus tapahtuneesta, ja kuvauskohteen tulee olla täysin vapaana luonnossa, Bence sanoo.

– Vaikka Photoshopilla voi parannella kuvaa, kuvankäsittelyn tehtävänä on ainoastaan kuvata todellisuutta mahdollisimman tarkasti.

2. sija Dariusz Bruhnke, Puola

Dariusz Bruhnke on syntynyt Puolassa Darzlunien kylässä. Nykyisin hän asuu Norjassa lähellä Trondheim ja työskentele ravintolakokkina.

Dariusz sai kipinän valokuvaamiseen pari vuotta sitten ja on nykyisin norjalaisen kameraseuran jäsen. Hän jättää toisinaan arkirutiinit taakseen ja lähtee kuvaamaan Norjan luontoa.

– Valokuvaamisesta on tullut osa elämääni. Pidän luonnossa kulkemisesta ja haluan näyttää luonnon niin kuin itse näen sen.

– Kuvani on otettu Pohjois-Norjassa Lofoottien saaristossa helmi-maaliskuussa. Siihen aikaan vuodesta Lofooteilla oli hienot ilmat, mikä teki paikasta kuvaajan paratiisin.

3. sija Alfonso J. Expósito Díaz-Álvares, Espanja

Alfonso J. Expósito Díaz-Álvares on sukelluskuvaukseen erikoitunut harrastajakuvaaja.

– Tutustuin vedenalaiskuvaukseen yli kymmenen vuotta sitten. Olen sukeltanut yli 1000 kertaa ja olen kokenut ainutlaatuisia hetkiä, jotka yritän tuoda esiin kuvissani.

Hänen kuvakokonaisuutensa kertoo vedenalaisen maailman värikkyydestä aina Egyptin Punaisenmereltä Indonesian Raja Ampatille.

– Bahaman riuttojen hait ja Guadalupe-saaren majesteettiset valkohait ovat petoja, jotka ylläpitävät merten tasapainoa. Indonesialaiset viisisenttiset mustekalat ovat sitä vastoin maailman myrkyllisimpiä eläimiä, hän kertoo.