Elämän elementeillä

Kirjoittanut 19.9.2019

Vesi vanhin voitehista, ei tosin kameralle, jota mielellään suojelisi ylimääräiseltä kosteudelta.

Itselläni on jäänyt lähes kaikki melontareissut vain mielikuvien varaan – en ole uskaltanut ottaa kameraani mukaan kajakkiin. Olen haaveillut, että osaisin eskimokäännöksen ja pystyisin sen vielä otsakameralla kuvaamaan. Eskimossa on kieltämättä vielä harjoittelemista, siksi minun on tyydyttävä kuvaamiseen rannalta. Pinnanalaista maailmaa on vain vaikea tavoittaa pinnan yläpuolelta – heijastukset pilaavat pohjan hienot yksityiskohdat.

Tunnemme universumissamme paremmin ulkoavaruuden kaukaisia kohteita kuin oman Telluksemme merenalaisia salaisuuksia. Teknologia mahdollistaa onneksi jo syvempienkin hautavajoamien pohjakohteiden kuvaamista.

Suomessa jo hyvin moni laitesukeltaja tallentaa ammattitason otoksia meidän muiden ihmeteltäväksi esimerkiksi matalasta ja hauraasta Itämerestä. Pinnanalaiskuvaus on Suomessa vain poikkeuksellisen haastavaa sameiden vesien vuoksi.

Tämän vesiteemaisen lehden taiteilijahaastattelussa vesiluontoelokuvaaja Petteri Saario kertoi huolestaan vesiemme tilasta: sinilevän massiivista lisääntymistä ei ulkomerellä ole voinut olla huomaamatta. Petteri kertoo jutussaan omasta työstään ja vinkkaa, kuinka laadukkaitakin vedenkestäviä kameroita saa jo kohtuuhintaan. Enää ei ole mitään syytä jättää kameraa kotiin vesille lähtiessä.

Ja jos sattuu niin, että rantavedessä harvinaisesti liikuskelevaa haukea kuvatessa ei suotimia sattunutkaan käden ulottuville, pintaheijastusta saa poistettua kuvasta jälkikäsittelyssä. Jari Tomminen kertoo kuvankäsittelyjutussa vinkit tähän.

High end -vedenalaiskuvausta saamme ihailla Mark Mawsonin upeissa luomuksissa. Kuvaaja kehitti nestekuvauksista jopa oman taiteenlajinsa ja elättää sillä mukavasti itsensä, mikä ei taidekuvapiireissä ole aina itsestäänselvyys.

Tämä on ensimmäinen lehti, jonka vetovastuussa olen. Olen tarttunut toimeen suurella rakkaudella lajia kohtaan. Toivon, että sinä, lukija, kerrot meille toimitukseen päin, miten voisimme tehdä lehdestä vielä herkullisemman lukea – lehti on sinua varten.

Tervetuloa lukemaan lehteä kanssani.

Arja Krank, päätoimittaja

arja.krank@kamera-lehti.fi