Ei enää huonoja kuvarajauksia

Kirjoittanut 17.5.2018

Suomalainen start-up tuo ratkaisun kammottaviin kuvarajauksiin.

Oletko törmännyt Facebookissa tai muualla verkossa kuviin, joissa henkilöiden päät ovat leikkautuneet pois? Suomalaiskuvaaja Marina Ekroos tuskastui kummallisiin kuvarajauksiin ja perusti kahden tuttunsa kanssa Framerightin. Yritys on toteuttanut ohjelmiston, joka tallentaa tiedot kuvan hyväksyttävistä rajauksista.

Idea ohjelmistoon syntyi, kun Ekroos teki lopputyötään.

– Päädyin juttelemaan Ilkka Järstän kanssa, kuinka verkkojulkaisujen kuvarajauksissa on jotain pahasti pielessä. Ilkka oli törmännyt samaan teknologian näkökulmasta.

– Huonosti rajatut kuvat ovat vähitellen hiipineet päivittäiseen uutisvirtaamme. Minua huolestuttaa, että ihmiset tottuvat huonoihin kuviin.

Marina ja Ilkka aloittivat yhdessä suunnittelija Jaakko Hyvärisen kanssa Framerightin kehittämisen. Työkalun avulla henkilö voi tehdä useita rajauksia samasta kuvasta ja tallentaa rajaustiedot kuvan metatietoihin. Samalla voi myös määrittää kuvan tärkeät alueet, kuten kasvot, joiden tulee näkyä jokaisessa versiossa. Kuva siis kantaa mukanaan rajaustiedot, joita voi käyttää eri välineissä ja kanavissa.

Viime syksynä Frameright voitti Helsingin Sanomain Säätiön Uutisraivaaja-mediainnovaatiokilpailun pääpalkinnon. Tällä hetkellä perustajat ovat saksalaisessa yrityskiihdyttämössä valmistelemassa ensimmäisiä eurooppalaisia pilotteja.

– Minusta kuvia tulee kunnioittaa – ei vain gallerioissa vaan myös eri tiedotusvälineissä, Marina Ekroos toteaa.