Fujifilmin uutuus esiteltiin Portugalissa

Kirjoittanut 15.2.2018

Fujifilm on esitellyt X-H1-kameran eurooppalaiselle valokuvalehdistölle Portugalissa. Kamera-lehti oli mukana julkistuksessa.

Tapahtumapaikkana oli alkukeväinen Lissabon, ja tilaisuudessa oli mahdollista kokeilla kameraa vaihtelevissa olosuhteissa. Infotilaisuuden järjestäjä piti kaikkiaan neljä kuvaustyöpajaa, joiden vetäjiksi oli kutsuttu Fujifilmin ambassador-kuvaajia: Deniz Saylan, Pål Laukli, Benjamin Kurtz ja Scott Johnson.

X-H1-kameran magnesiumsekoitteesta valmistettu, sääsuojattu runko on tavallista lujarakenteisempi. Kylmänkestävyyttä riittää -10˚C asti.

Kamerassa on useita ominaisuuksia, jotka on tarkoitettu erityisesti ammattimaiseen videokuvaukseen.

Runkoon rakennetun kuvanvakaajan tehoksi ilmoitetaan 5,5 aukkoa, ja käytetystä objektiivista riippuen on vakauttamisen suuntia maksimissaan viisi. Kennon kohdistus suhteessa objektiiviin on aikaisempaa täsmällisempi.

Sisäurheilulajien kuvaajia ajatellen on kamerassa välkynnänkorjaus, joka säätää sarjakuvauksen taajuutta. Näin valotukset osuvat esim. loisteputkien kirkkaimpaan vaiheeseen.

Automaattitarkennusta on kehitetty. Se toimii aikaisempaa hämärämmässä ja pystyy myös paremmin seuraamaan liikkuvaa kohdetta. Hahmontunnistukseen perustuva tarkennusautomatiikka osaa tunnistaa myös pienikontrastisia pintoja täsmällisemmin kuin aikaisemmissa malleissa.

Objektiivit

X-H1:n videokuvauskäyttöön on kesäkuussa tulossa kaksi uutta objektiivia, MKX 18–55 mm T2.9 ja MKX 50–135 mm T2.9.

Vakio-objektiiviuutuuksia Fujin X-sovitteelle on vuoden 2018 lopulle tiedossa myös kaksi, XF 200 mm F2 R LM OIS WR, joka on valovoimainen teleobjektiivi, ja XF 8–16 mm F 2.8 R WR -laajakulmazoom.

X-H1-kamera, yhdessä uusien objektiivien kanssa, on suunniteltu nopeasti vaihtuvien tilanteiden tallentamiseen erityisesti luonto- ja urheilukuvauksessa.

Ominaisuudet

Kameran prosessori on X-Processor Pro, ja kenno on APS-C-kokoinen X-Trans CMOS III. Sen resoluutio on 24,3 megapikseliä.

Kuvan terävyyden parantamiseksi on alipäästösuodatin jätetty tästä kamerasta pois. Kennon kuvailmaisimet on ryhmitelty niin, että kuvausaiheen yksityiskohdat eivät helposti pääse muodostamaan moiré-kuviointia.

Videoetsimessä on 3 690 000 kuvapistettä, sen virkistystaajuus on 100 Hz ja hidastus viisi mikrosekuntia.

Takanäyttö on kooltaan 3”, siinä on 1 280 000 kuvapistettä, ja se on saranoitu kääntymään kolmeen suuntaan.

Kameran yläkannessa on lcd-näyttö, samanlainen kuin Fujifilm GFX 50S -kamerassa. Siitä näkee kameran perussäädöt ja jäljellä olevan kuvamäärän sekä akun varaustilan vaikka virta olisi sammutettuna.

Kamerassa on sähköisen sulkimen ansiosta Fujin X-sarjan hiljaisimmat suljinäänet. Takaseinän painikkeet ovat aikaisempaa kookkaammat, samaten käsikahva on nyt isompi.

Ammattimaista videokuvausta ja kuvankäsittelyä ajatellen on kameraan lisätty uusi filmisimulaatio, Eterna. Se vaimentaa värien ylisaturaatiota ja varjoalueiden tukkeutumista.

Kameran suositushinnaksi tulee 1999 euroa. Power booster -pystykuvauskahvalla ja kahdella akulla varustettu kitti maksaa 2399 euroa.

MKX 18–55 mm T2.9 -objektiivin hinnaksi tulee 4099 euroa, ja MKX 50–135 mm T2.9 -objektiivin saa 4399 eurolla.