Hienot hopeat ja leikkisät ruokakuvat

Kirjoittanut 25.3.2021

Sain ensimmäisen hopealusikkani kummilahjaksi. Seuraavaksi kaappiin pääsivät hiihtokilpailuista voitetut lusikat.Ne koin arvokkaiksi, koska niiden eteen oli joutunut sauvomaan hikipäässä.

Lisätään listaan myös häälahjaksi saadut hopeat, sekä myöhemmin perintönä saadut erikoisemmatkin esineet kuten sokeripihdit ja sirotelusikka. Monet muistan jo isovanhempien kotoa lapsuudestani, eli ovat jo antiikkia. Tavat ja tottumukset ovat muokkautuneet vuosien saatossa. Harvoin enää katetaan juhlapöytää, jota varten on kiillotettu hopeat ja katettu pöytä silitetyllä juhlaliinalla.

Se on sääli, koska kattauksella luodaan tilaisuuden tunnelmaa ja arvostusta. Vieraat tunsivat, että heitä oli odotettu ja parhaat astiat ja hopealusikat oli otettu käyttöön heitä varten.  Samalla jälkikasvu sai annoksen etiketti opetusta ja näki kuinka piti käyttäytyä ja lopuksi tietysti kiittää kauniisti.

Nyt mukikulttuurin aikana kaikille noille hienoille esineille ei tahdo löytyä käyttöä.

Palasokerin otin ja hopeinen sokerikko.

Itse nautin kauniista esineistä ja haluaisin tuoda niitä esille muutoinkin kuin niinä harvenevina juhlahetkinä. Minulla on mummun 80-vuotis lahjaksi saamat sokerikko ja kermakko sekä lapsuuden kodissa käytössä ollut hopeinen sokeripalan otin. En muista koska viimeksi vieras käytti sokeria tai kermaa! Pikkuisiin kermakkoihin kun ei nyt paljon käytettyä kahvimaitoa mahdu riittävästi.

Koska keittiötkin ovat muuttuneet, on saatu seinäpintaa, mihin voi ripustaa esimerkiksi astia- tai ruoka-aiheisen taulun. Annan siis näille melkein unohtuneille tavaroille uuden elämän. Jos olet valomaalauksen taitaja, ovat kuvaukselliset keittiö esineet kuten kahvimylly, tai erilaiset hedelmät mainioita kohteita. Rekvisiittaa löytyy jokaisen kodista. Muistorikkaan esineen kuva voi olla myös mieluinen lahja.

Lusikat yhdessä mausteiden tai marjojen kanssa luovat kauniin asetelman.

Tuiki tavalliset hedelmät voivat toimia rekvisiittana kun leikitellään vähän. Kahvinpavut ja hedelmät voidaan leijuttaa ilmassa. Saadaan näyttävyyttä ja pientä ihmettelyn aihetta.

Pöytä, valkoinen ja musta pahvi sekä paperi toimivat kuvausalustana. Valonlähteeksi käy luonnonvalo, salama tai studiovalo. Huomasin, että kuvausten aikana syntyi aina vaan uusia ideoita ja itseltäni hurahti useampikin päivä näitä kuvatessani.   Nyt on taas lahjaideoita valmiina. Teetätin muutamia canvas- tauluiksi ja osan laitoin kehyksiin odottamaan lahjaa tarvitsevia.

Sitrushedelmistä saa raikkaita kuvayhdistelmiä.

Ruoka-annosten kuvaaminen on iso bisnes ja vaatii oikein tehtynä välillä monimutkaisiakin järjestelyjä ja monta assistenttia.  Harrastajille sopivat hyvin esinekuvaus, joka voi olla persoonallisesti toteutettu, koska emme myy niillä kuvattavaa tuotetta. Tarkoituksena on luoda uusi elämä kauniille tavaroille tai silmäniloa keittiöön leikkisillä ja hauskoilla mauste- hedelmä- vihanneskuvilla.

Tällaisia kuvia on hauska tehdä myös kaverin kanssa. Assistentti on tarpeen. Vaikka kaksi kuvaajaa kuvaisi samaa rekvisiittaa, tulee kuvista varmasti erilaisia. Mielikuvitusta saa käyttää vapaasti ja lennokkaasti.

Paloitellusta päärynästä saa hauskan leijutuskuvan. Saman voi tehdä myös omenalle.