Huawei P30 Pro paalupaikalle

Kirjoittanut 19.6.2019

Puhelin kameralla vaiko kamera puhelimella?

Huawein uusi lippulaivamalli kantaa Pro-nimeä, eikä ihan syyttä. Meitä nopeammat testaajat ovat jopa puhuneet maailman parhaasta älypuhelimesta, joskin ei ole syytä uskoa että arvoasema säilyy kovin pitkään. Puhelinmaailmassa jos missä laitteet uusiutuvat jopa muutamien kuukausien syklillä.

Huawei P30 Pro

+
  • Aito teleobjektiivi
  • Laaja polttovälialue
  • Raw-kuvaus ja laaja varustetaso
  • Hämäräkuvaus
-
  • Liukas kuin saippua, kotelo välttämätön

Meitä kiinnostaa luonnollisesti erityisesti puhelimen kuvausominaisuudet, joten muista ominaisuuksista mainitsemme vain puhelimen olevan 6,47” näytöllä varustettu Android-puhelin ja sen hinta tätä kirjoitettaessa on noin 850-950 euroa varustuksesta riippuen.

Kiinnostava kameravarustus

Monikameravarustus on jo vakio laadukkaissa puhelimissa. Esimerkiksi uudessa Samsung Galaxy 10:ssä on viisi eri kameraa. P30 Pro on varustettu neljällä kameralla (+ etupuolen yksi kamera), joista jokainen hoitaa omaa osuuttaan eri kuvaustehtävissä. Kameravarustus näkyykin kohoutumana takaseinässä. Kennot ovat Sonyn valmistamia.

Pääkameran tarkkuus on 40 megapikseliä, valovoima f/1,6 ja sen kuvakulma vastaa kinokameran 28 mm polttoväliä. Optinen vakain kuuluu varustukseen. Super-laajakulmakameran tarkkuus on 20 mp, valovoima f/2,2 ja kuvakulma vastaa kinokameran 16 mm objektiivia.

Sitten on telekamera, jonka tarkkuus on 8 mp ja sen valovoima f/3,4. Kuvakulma vastaa kinon 125 mm polttoväliä ja ”zoomaus” tapahtuu eri kameroiden kuvia yhdistelemällä. Käyttäjä kokee zoomauksen portaattomana, vaikka kuva yhdistellään kahden kameran yhteistuloksena. Telen ääriasennossa kuvan tuottaa vain telekamera, alueella 3-5x kuva yhdistellään kahden kameran kuvista siten että tele tuottaa kuvan tärkeän keskialueen datan.

Telekameran optiikka on saatu mahdutettua puhelimeen ns. folded lens- eli periskooppitekniikalla, jolloin kuva heijastuu peilipinnan kautta optiikalle ja kennolle.

Tätä järjestelmää on käytetty monissa kompaktikameroissa aiemmin mutta nyt ensimmäistä kertaa puhelimessa.

Eräänlainen kamera on myös Huawein ToF -kamera, jolla hankitaan terävyysaluetietoa.

Lisäksi etupuolella on 32 mp:n f/2 kamera. Videokuvauspuolen korkein laatu on 4K.

Edistynyttä kuvaajaa kiinnostaa varmasti myös se seikka, että kaikkien kolmen kameran kuvat on mahdollista tallentaa raw-muotoisina kuvanmuokkausta silmälläpitäen. Ainoastaan 10x zoomauksessa (hybriditoiminta pää- ja zoomkameran kesken) ei raw-kuvan tallentaminen onnistu. Raw-tiedostot ovat dng-muotoa joten ne saa helposti auki eri ohjelmissa.

Kokeilua

Kädessä P30 Pro on samanlainen kuin muutkin suurella näytöllä varustetut puhelimet ja on erittäin liukas pyöristetyistä reunoistaan. Jonkinlainen kotelo on ehdottoman välttämätön varuste. Laite latautui varsin nopeasti.

Näytön kirkkaus on hyvä ja aurinkoisessakin säässä näkee näytöltä kohtuullisen hyvin. Kuvaustoiminnot ovat melko selkeästi järjestettyjä. Pro-moodissa voi säätää ”oikeiden” kameroiden tapaan valkotasapainoa, valotusta ja valotusaikaa. Tosin pitkien valotusaikojen käyttö puhelimessa on lievästi sanoen haastavaa – eihän puhelimessa ole jalustaa varten kiinnityskierrettä. Tarjolla on kyllä monenmoisia pikkujalustoja joihin puhelimen saa kiinni puristimilla. Super Macro-moodissa laite tarkentuu todella lähelle. Portrait -moodissa taas on tarjolla koreita kuvakikkailuja jos ne kiinnostavat. Muutoinkin, ohjelmallinen varustelu on runsasta.

Keinotekoiset tarkennuskohteen ympärille luodut epäterävyysalueet eivät ole uutta, mutta ne eivät toimi kovin hyvin jos pääkohde ja tausta eivät ole selkeärajaisesti erillään. P30 Pro:ssa on edelleen kehitetty systeemiä tarkan etäisyysmittauksen hyödyntämisellä ja etäisyystiedon käyttämisestä epäterävyysvaikutelman luomiseen. Pro-moodissa voi käyttää portaattomasti säädettävää ”himmennintä” taustan epäterävöittämiseen.

Keinotekoinen taustan epäterävyys on yllättävän hyvin toimiva, jos pääkohde irtoaa selvästi taustasta. Joissain kohteissa ääriviivoihin ilmestyy epämääräisyyksiä, jotka ovat tuttuja jokaiselle joka yrittää syvätä kuvankäsittelyssä vaikkapa hiuksien aluetta taustasta.

Telezoom tuottaa laadukkaita kuvia 5x -zoomaukseen saakka (kinovastaavuus 125 mm), enemmän zoomattaessa kuvan laatu heikkenee asteettain.

Hämärähommia

Puhelimien kameroiden kompastuskivi on hämärässä kuvaaminen, jolloin kuvista tulee yleensä perin kohinaisia. P30 Pro pärjää ihan kohtuullisesti, onhan pääkameran valovoimakin f/1,6. Tarjolla on myös yökuvausohjelma, jolloin kamera valottaa useampia kuvia ja yhdistää ne varsin hyvin. Tätä kannattaakin käyttää, sillä muutoin kohina vaivaa heikoimmin valottuneita kohtia kuten voi pienikennoiselta laitteelta odottaakin.

Puhelimet on rakennettu tuottamaan mahdollisimman laadukkaita jpeg-kuvia. Raw-kuvissa on paljon työtä jos kuvaa hämärässä, sillä myös kohina pitää siten poistaa ohjelmallisesti kuvankäsittelyssä.

Yhteenvetona voi sanoa, että kamerapuhelimille naureskelu on parasta lopettaa, ja mitä todennäköisemmin turisti ei ”oikeaa” kameraa ota edes matkalle mukaan tämän hankittuaan.

Ja onhan siinä myös puhelin, net ynnä muuta….

Huawei P30 Pro

Näytön koko: 6,47″, 2340 x 1080 kuvapistettä

Paneeli: OLED

Suoritin: 8 x ydin Kirin 980 -prosessori (2×2.6 GHz + 2×1.92 GHz + 4×1.8)

Muisti: 128/256/512 GB, 8 GB RAM tai 128 GB, 6 GB RAM

Käyttöjärjestelmä: Android 9.0

Kamera: pääkamera 40 mp, f1,6 (27 mm polttoväli/kinovastaavuus), laajakulma 20 mp, f/2,2 (16 mm), tele 8 mp f/,34 (125 mm), 5x optinen zoom, vakain + 32 mp etukamera f/2,0

Video: 4K UHD, 2160p/30fps, 1080p/60fps, 1080p/30fps

Kuvatiedostomuodot

Valokuvat: raw (dng) + jpeg, video mpeg-4,

Suojausluokka: IP68 (veden- ja pölynkestävä)

Akku: 4200 mAh, langaton lataus

Mitat: 158 x 73.4 x 8.4 mm

Paino: 192 g

Hinta: n. 850 – 950 euroa varustuksesta riippuen

www.huawei.com