Ikuinen oppija

Kirjoittanut 23.10.2019

Valokuvaus on yksi niistä harrastuksista, jossa ei koskaan saavuta täysin oppineen titteliä.

Valokuvaus voi olla pahimmillaan välineurheilua. Kaulassa pitäisi roikkua aina viimeisin malli ja optiikkaakin pitäisi olla koko ajan uusimassa. Siihen kun lisätään vielä erilaiset kuvankäsittely ohjelmat, niin kukkaro voi pian ammottaa tyhjyyttään. Toisaalta harrastamisen ei tarvitse olla kallista. Paraskaan kamera ei korjaa taiteellista näkemystä tai hyvää sommittelutaitoa. Jos käytämme valokuvausvälineemme kaikki ominaisuudet hyväksemme, löytyy sieltä yleensä paljon mahdollisuuksia. Tämä edellyttää ohjekirjan lukemista ja ominaisuuksien opettelua. Nykyään monet kameran ominaisuudet ovat useamman valikon alla. Pintapuolinen tutustuminen ei riitä. Tiedän, että se on tylsin vaihe. Mieli halajaa kuvattavien äärelle, heti. Onnistumisen mahdollisuudet kasvavat sitä mukaa, mitä perusteellisemmin jaksaa tutustua käyttöohjeisiin.

Kun olemme opastaneet itseämme oman välineistön laaja-alaiseen käyttöön, voimmekin opiskella kuvausta laajemmin. Mennään vähän mukavuusalueen ulkopuolelle ja tutustutaan johonkin aiemmin vieraaksi jääneeseen kuvaustyyliin. Laadukkaita kursseja on tarjolla. Kameraseurojen ja työväenopistojen kurssitarjonnat ovat monipuolisia ja yleensä rahalle saa vastinetta. Tarjonnassa on myös paljon työpaja tyyppisiä kurssikokonaisuuksia, joissa hiotaan omaa tyyliä ja opetellaan näyttelyn tekoa. Ne ovat myös sosiaalisia ja avoimeen keskusteluun kannustavia. Palautteen vastaanottaminen on sekin taito, jota tulee hiottua kursseilla.

Puppet warp ,warp ja liquify työkalujen käyttöä

Opiskelu kirjojen avulla sopii toisille ja toisille taas ei. Itse olen käyttänyt kirjoja lähinnä jonkun erikoistekniikan tai tempun opetteluun. Nyt on menossa ”How to cheat in Photoshop CS6”, jonka kirjoittaja on Steve Chaplin. Tämä on kuin minulle tehty, koska se käsittelee realististen kuvakollaasien (rakennettu kuva) tekemistä. Kirja on 456-sivuinen, joten sitäkin tulee käytettyä lähinnä ongelmaratkaisuun, kun omasta laarista ei löydy sopivaa tekniikkaa. Viimeksi tutkin siitä, kuinka hopeanvärisen esineen voi  vaihtaa hopeanvärisen esineen värin kullanhohtoiseksi. Jos kirjan avulla opiskelu sopii, niin niitä löytyy.

Itselleni parhaiten soveltuvaksi menetelmäksi ovat osoittautuneet online nettikurssit. Niitä on monentasoisia, mutta kaikki eivät suinkaan anna rahalle vastinetta. Laadukkaan kurssin sisältö koostuu hyvin toteutetuista vimeoista, muusta oppimateriaalista sekä kuvapalautteesta.  Itseopiskelu on myös sopinut minulle. Kokeilemalla ja tutkimalla on selvinnyt moni asia. Muutenkin, opiskelu tarpeen mukaan tuntuu mielekkäältä. Kurssit, myös sisältävät asioita, joita en koe tarvitsevani. Ne menettävät mielenkiintonsa nopeasti. Ehkä on iän myötä oppinut arvostamaan valinnan vapautta ja vapaaehtoista oppimista liiankin kanssa. Samoin kurssit, joiden anti on enemmän sosiaalista ja yhteisöllistä kuin varsinaista uutta asiaa ovat menettäneet mielenkiintoaan. Tämä on siis henkilökohtainen mielipiteeni.

Rakennusta on muokattu glowing edges filtterin ja invert
toiminnon avulla.

Enemmän voisi olla myös yksityisopetusta. Se on tehokasta, koska silloin voidaan pureutua juuri niihin asioihin, mihin oppija kaipaa selvennystä. Monta kertaa asiat selviävät jo muutaman tunnin aikana. Olisin itse kaivannut tällaista vaihtoehtoa monta vuotta sitten, kun oli tarve syventää photoshop taitojani nopeasti. Nyt olen tilanteessa, jossa voin tarjota tuota mahdollisuutta muille.  Moni aikuinen haluaisi ehkä paneutua juuri yksilöllisesti räätälöityyn opetukseen.

Miksi sitten pitää koko ajan oppia uutta? Halu oppia syntyy usein tarpeesta. Itse koen, että elämässä voi ja kuuluukin oppia lisää oman halun ja kyvyn mukaan. Itseään tulee haastaa. Kun jokin asia sitten selkenee ja sitä pystyy käyttämään hyödykseen tai huvikseen tuo se riemua ja onnistumisen iloa. Niistä saa lisää virtaa omaan tekemiseen.

Itse koetan oppia yhden asia kerrallaan, kunnolla. Harjoittelen sitä niin kauan, että se tarttuu muistiin. Kaikkea uutta tulisi käyttää toistuvasti, muutoin se unohtuu.

Tämän jutun yhteydessä olevat kuvat kertovat kaikki jostain hiljattain opitusta, tai uudesta käyttötavasta.

Tanssien uuteen. Kaikki oppi on hyväksi ja tuo lisämakua tekemiseen.