Ilmastonmuutos ja pakolaisuus -näyttely Helsingissä

Kirjoittanut 27.2.2020

Valokuvaaja Outi Neuvonen on kuvannut Suomessa turvapaikanhakijoiden arkea espoolaisella vastaanottokeskuksella parin vuoden ajan sekä tehnyt kuvausmatkoja Etelä-Amerikkaan eri järjestöille. Outi haluaa kuvillaan kertoa niitä tarinoita, jotka muuten jäisivät näkemättä ja kuulematta. Pakolaisuus teemana on erityisen lähellä Outin sydäntä.

Viime syksynä Outi Neuvonen matkusti Ugandaan tutkimaan ympäristön, ilmaston ja pakolaisuuden yhteyttä ja vuorovaikutusta valokuvan keinoin. Materiaalista tuotettu näyttely tuo esiin pakolaisten kokemuksia ilmastonmuutoksen vaikutuksista heidän jokapäiväiseen elämäänsä.

Ilmastonmuutos koskettaa kaikkia, mutta erityisen voimakkaasti se vaikuttaa jo valmiiksi haastavassa tilanteessa eläviin, kuten pakolaisiin. Pakolaiset ovat kaikkialla maailmassa erittäin haavoittuvassa asemassa, ja ilmastonmuutos uhkaa monien päivittäistä selviytymistä esimerkiksi päiväntasaajan alueella. Vaikka pakolaiset tuottavat vain murto-osan maailman kasvihuonepäästöistä, elävät he usein alueilla, joita ilmastonmuutos koettelee kaikista rankimmin.

Suomen Pakolaisavun tuottama näyttely on esillä Helsingissä Rikhardinkadun kirjaston Käytävägalleriaan (3. krs), missä se on nähtävissä 24.2.–20.3. Näyttelyihin on vapaa pääsy.

Valokuvanäyttelyn kiertävä versio on tilattavissa kouluihin, kirjastoihin ja muihin tiloihin 1.4. alkaen. Lisätiedot ja tiedustelut globaalikasvatus@pakolaisapu.fi.