Jääluolakuva National Geographic -kirjaan

Kirjoittanut 17.5.2018

Mika-Pekka Markkasen kuva jääluolasta on päässyt National Geographic -kirjaan. Mika-Pekka kertoo, millaisten mutkien kautta sai kuvan otettua.

Vuonna 2015 vietin kuukauden Jökulsárlónin kupeessa suorittaessani eräopaskoulutukseeni kuulunutta työssäoppimisjaksoa.

Sain vision ’revontulia jääluolasta kuunvalossa’ -kuvasta jo reissun alkumetreillä. Luola oli tiedossa. Ja reitti myös, jos tie vain sattuisi olemaan ajokunnossa h-hetkellä.

Sitten maaliskuun alussa se päivä koitti, kun eräänä kirkkaana kuutamoisena lauantaina oli yöksi ennustettu mietoa geomagneettista myrskyä.

Matkalla luolaan näin revontulien jo loimuavan, enkä voinut olla pysähtymättä ottamaan jäätikkölaguunin rannalta muutaman varmuuden vuoksi -kuvan. Rannassa oli rivissä kymmenittäin valokuvaajia. Liityin lyhyeksi hetkeksi joukkoon, otin pari ruutua ja jatkoin matkaani.

Päätieltä käännyttyäni edessäni oli huonokuntoisin tie, jota koskaan olen autolla ajanut. Se johti kohti jäätikköä, kivikkoista tulva- ja sulamisuomaa pitkin.

Köröttelin etanavauhtia kivien kolistessa pohjaan, kunnes olin noin kilometrin päässä jäätikön reunalta. En päässyt enää eteenpäin lumessa. Kamojani autosta kerätessäni jätin kamerani hetkeksi jalustalle seisomaan viereeni. Hetken päästä kuului kolaus. Jäätiköltä puskenut armoton tuuli oli paiskannut kameran jalustoineen metrin päähän jäiselle lumelle, suojaamaton linssi edellä! Pyyhin varovasti kameran ja linssin puhtaaksi. Totesin, ettei mitään vakavaa ollut onneksi käynyt. Lähdin tarpomaan jäätiköltä puskevaa hyytävää tuulta vastaan.

Kun saavuin jäätikön reunalle ja luolan suulle, en enää nähnyt revontulia. Ajattelin, että kiva… sekö oli sitten siinä.

Jatkoin kuitenkin toiveikkaana syvemmälle. Asetin kameran kohti luolan katossa olevaa kuun valaisemaa reikää ja aloin räpsiä. Sitten muutaman ruudun jälkeen alkoi vihertää, ja yhtäkkiä revontulisuikale loisti juuri reiästä sisään valaisten luolan jäistä sisustaa. Se oli kerrassaan taianomainen hetki! Muistan ulvoneeni.

Kesällä 2016 liityin sitten tämän kuvan kera National Geographicin Your Shot -valokuvayhteisöön, jossa kuka tahansa voi jakaa kuviaan. 2017 alkuvuodesta sain National Geographicilta sähköpostia, jossa he pyysivät kuvaa tekeillä olevaan yövalokuvauskirjaan nimeltä Night Visions. Hetki oli ehdottomasti unelmien täyttymys!

Mika-Pekka Markkanen, 31
kotoisin pääkaupunkiseudulta