Jäljitä luvatta käytetty kuvasi

Kirjoittanut 16.11.2016

Valokuva-alan suurtapahtumassa, Photokina-messuilla, esiteltiin useita uusia sovelluksia, joilla voi jäljittää verkossa luvatta olevia valokuvia. Ala on kehittynyt vuosien saatossa, joten se on nyt myös harrastajan kukkarolle sopivaa.

Nyt valokuvajärjestö Finnfoton verkkosivuilla on netissä luvatta olevia valokuvia jäljittävien kansainvälisten palvelutarjoajien osoitteita. Näiden palvelujen avulla ammatti- ja harrastajakuvaaja voi valvoa oikeuksiaan netissä 24/7-periaatteella.

Käytännössä järjestelmät toimivat niin, että kuvaaja toimittaa matalaresoluutioiset referenssikuvat. Järjestelmä seuraa niiden perusteella miljoonia nettisivuja jatkuvasti kellon ympäri. Kun järjestelmä löytää referenssikuvaan sopivan kohteen, se lähettää kuvaajalle viestin.

Jos kuva on luvatta käytössä, lähettää järjestelmä kuvan julkaisseelle taholle maksukehotuksen. Jos kuvaa luvatta käyttänyt maksaa laskun, tilittää järjestelmä siitä noin 60 prosenttia kuvaajalle.

Jos kuvaa luvatta käyttänyt ei maksa, käynnistää järjestelmä oikeusprosessin. Yleensä sovelluksilla on sopimus lakitoimiston kanssa asian hoitamiseksi. Ennen oikeusprosessiin käynnistystä sovellusten tarjoajat ottavat yhteyttä kuvaajan mahdollisten kustannusten osalta. Pääsääntöisesti valokuvaa luvatta käyttänyt osapuoli – tekijänoikeusrikkomuksen tehnyt taho – joutuu maksamaan paitsi vaaditun korvauksen, myös molempien osapuolen oikeudenkäyntikulut.

Palveluntarjoajia ovat mm. Photoclaim ja Pixtrakk.