Jännitystä ilmassa

Kirjoittanut 1.12.2019

Joulukuu tuo mukanaan jännitystä. Lapsena se tarkoitti lähinnä mitä lahjoja saa. Aikuisiällä tuo jännityselementti vaihtui jännitykseen, siitä miten kinkunpaisto onnistuu. Nyt on sekin jäänyt, kun lapset ovat omillaan ja asuvat kauempana. Syömämiehiä on niin vähän, että tulee ostettua pala valmista kinkkua.

Jotain jännitystä kuitenkin kaipaa, oli numerollinen ikä mikä hyvänsä. Itse olen viime vuosina saanut jännitys annokseni osallistumalla valokuvakilpailuihin. Osallistuminen digi aikana ei ole kovin monimutkaista, eikä tarvitse jännittää sitä, meneekö posti perille. Koska FIAP:n alaisuudessa toimivia kilpailujakin on jo reilut 550 vuodessa, valinnanvaraa löytyy.  Jokainen kilpailu koostuu eri sarjoista, joten voi valita oman kuvaustyylinsä mukaan ne mihin haluaa osallistua. Vapaavalintainen aihe väri ja mustavalko sarjoissa löytyvät aina. Luontokuvat ja matkakuvasarjat löytyvät yleensä myös. Miten päästä alkuun, jotta pääsee sitten jännittämään? Jos kameraseurasi kuuluu Suomen kameraseurojen liittoon, pääset osallistumaan FIAP:n kilpailuihin. Kameraseuroissa on varmasti konkareita, joilta saa apua niin kuvavalintoihin kuin muihinkin käytännön kysymyksiin.

Shared space, kultamitali.
Kuvasta on väri-ja mustavalko versiot, joilla kummallakin täytyy olla sama nimi.
Outcast GPU HM. Tunnetta sisältävät kuvat toimivat usein maailmallakin.

Valittuasi lähetettäväksi aiotut kuvat oikeassa koossaan ja nimettyäsi ne englanninkielisillä yksilöllisillä nimillä voit ladata ne järjestäjän portaalin kautta. Osallistumismaksun voi suorittaa paypalin kautta siinä samalla ja jännittäminen voi alkaa. Itselläni on vihko, johon kirjoitan näyttelyn tiedot sekä mihin sarjoihin kuvani lähetin. Kalenteriin merkitsen vielä milloin tulokset ilmestyvät. Vieläkin, monen vuoden osallistumisten jälkeen odotan tulosten julkistamispäivää jännityksellä. Tuleeko hyväksyntöjä ja millä kuvilla? Tuleeko peräti palkinto, mitali tai kunniamaininta (HM, ribbon).

Välillä pettyy kun tuomarit ”eivät ole huomanneet kuvieni erinomaisuutta” ja välillä taas yllättyy iloisesti kun napsahtaa palkinto. Joskus jää myös ihmettelemään, miksi juuri tuo, aika tavallinen kuva sai palkinnon?

Tuomareita on yleensä joka sarjassa kolme. Kaikki antavat omat pisteensä ja korkeimmat pisteet saaneiden joukosta valitaan sitten palkittavat kuvat. Tulos on kolmen eri lailla näkevän tuomarin subjektiivinen mielipide. Varmasti tulokseen vaikuttaa vähän myös se, minkä tyyppistä valokuvausta tuomari itse harrastaa. Toivon kuitenkin, että kuvanlaatu, tekninen toteutus painottuisivat valinnoissa. Sommittelu ja harmonia ovat tärkeitä. Kolmantena on tietysti kuva-aiheen mielenkiintoisuus. Koska tuomari katselee yhtä kuvaa noin viiden sekunnin ajan, tulisi kuvan aueta hänelle nopeasti. Tuomarit eivät näe kuvan nimeä, joten kuvan itsensä tulee kertoa kaikki tarpeellinen.

Itse peilaan omaa osaamistani ja ennen kaikkea omaa kehitystä näiden kilpailujen kautta. Kilpailen siis lähinnä itseäni vastaan. Siinä samassa olen toki koettanut kerätä hyväksyntöjä ja palkintoja saadakseni arvonimiä. Se tuo vielä pienen lisäjännityksen mukaan. Asetin jo alussa itselleni aika korkean tavoitteen. Tavoitettahan voi aina muuttaa matkan varrella. Tänä vuonna saavutin EFIAP/g (gold) ja pohjoismaisen mestarivalokuvaajan NFFF/s (hopea) tasot. Olen tyytyväinen. Matka ei ole vielä ohi, mutta loppu häämöttää jo.

At twilight FIAP bronze. Tarinallisuus ei ole pahaksi.

Vieläkin, palkinnon hakeminen postista on jännittävää. Sitä voi verrata lapsena saamaani lelun sisältävään joulupakettiin. On ollut hauska myös seurata tuloslistoilla tuttuja nimiä. Tämänkertaiset blogi kuvat ovat kaikki palkintoja saaneita kuvia. Kuten näette, ne voivat olla hyvinkin erityyppisiä. Itse olen osallistunut pääsääntöisesti vain vapaavalintaisiin väri ja mustavalko sarjoihin, sekä creative (luova tai rakennettu kuva) sarjaan, jos sellainen on ollut tarjolla.

Uusi vuosi on ihan kulman takana. On hyvä aika aloittaa jotain uutta kuvausharrastuksen parissa. Voisiko näyttelykuvaus olla vuoden 2020 innoituksen kohde?

Breath of winter SDF Bronze. Toimi parhaiten mustavalkoisena .
Miss yellow PSA HM. Mielestäni tavallinen kuva, palkinto tästä oli yllätys. Vaaleus on valttia monissa maissa.