Jimi Tenorissa yhdistyy musiikki ja valokuvaus

Kirjoittanut 30.9.2022

Tämän kertaisen Kamera-lehden teemoja ovat katukuvaus ja musiikki.

Kasperi Kropsun nimi on nyt pinnalla kuvaajana. Alle 30-vuotias Kasperi Kropsu tähtäsi Tokion olympialaisiin skeittauksessa, mutta ikävä loukkaantuminen tuli esteeksi. Valokuvauksesta löytyi kuitenkin uusi ilonlähde. Hän on erikoistunut katukuvaukseen ja kuvaa mielellään filmille kuten nykyään monet nuoremman polven valokuvaajat.

Kasperi Kropsu muistuttaa aina pitämään kameran kuvausvalmiina, tilanteet kun menevät silmänräpäyksessä ohitse. Eikä kannata jämähtää tuttuihin kortteleihin, vaan vaihtaa kulkureittiä aina silloin tällöin.

Toinenkin nostalgiatyyppi mahtuu tähän lehteen: muusikko Jimi Tenor. Hän oli jo kouluaikana innostunut valokuvaamisesta ja työskentelikin jonkun aikaa valokuvaajana. Tällä hetkellä Tenor kuvaa edelleen omat promokuvansa, kuten uusimman levynsä Terra Exotican kuvat s’Bosch-palkkikamerallaan ja aikalaukaisijalla.

Matkoilla Jimi Tenor kiertää kameraliikkeissä etsimässä erikoisia kameroita. Jutussa vilahtaa sana Lomo.

Minullakin on Lomo-kamera, jossain. Muistaakseni ostin sen Pietarista opiskeluaikana. Se on kyllä varsin hauska kamera ja kuuluisa brändi: Lomo-kameraan liittyy muun muassa tarinoita vakoilukamerasta. Sitä on monesti yritetty ostaakin minulta, mutta se on mystisesti kadonnut jonnekin muuttojen yhteydessä.

Lehdessä on myös juttu ikonisesta valokuvaajasta, Jouko ”Jönssi” Lehtolasta. Hänkin aloitti jo koulupoikana kuvaamisen. Sittemmin Lehtola päätyi opiskelemaan Taikkiin eli Taideteolliseen korkeakouluun valokuvausta ja opettajakseen hän sai Stefan Bremerin. Siinä oli varmasti sellainen kombinaatio, että he molemmat inspiroivat toisiaan. Lehtola kuoli vuonna 2010, alle 50-vuotiaana. Hänen testamenttinsa sisälsi toiveen säätiön perustamisesta. Jouko Lehtolan säätiö perustettiin vuoden kuluttua hänen kuolemastaan. Säätiö tukee dokumentaariseen kuvaukseen suuntautuneita nuoria kuvaajia.

Tämän työn hyviä puolia on, että saa olla tekemisissä lahjakkaiden valokuvaajien kanssa. Esimerkkinä Timo Seppäläinen, joka nostaa esiin Savonlinnan hienoja maisemia ja luontomatkailua kameran kanssa.

Jos kuvausinto kuivahti läkähdyttävään kesään, voi nyt virkistyä lähtemällä kuvaamaan viileneviin päiviin ja sateeseen!

Kristiina Haaga, vt. päätoimittaja
kristiina.haaga@kamera-lehti.fi