Laitalaisen sääkuvia vuosien varrelta

Kirjoittanut 24.2.2022

Verkkosivujen koosteessani on pääosin tv-mediassa esiteltyjä sääkuviani. Ne on julkaistu joko YLE:n tai MTV:n sääosuudessa tai sääuutisten pääkuvina. Kuvat ovat ruutukaappauksia tv-lähetyksistä. Lähetystaltioinneissa ovat olennaisena osana myös meteorologit, joiden ilmeet ja eleet käsien liikkeineen ilmentävät hyvin kuvien kulloistakin säätarinaa. Alkupään sääkuvat on taltioitu tabletin pienellä resoluutiolla. Siksi niiden laatu on vain kohtuullinen.   

Ensimmäinen julkaistu sääkuvani oli Ylen iltauutisissa 10.6.2014 ainokaisena otoksenani tuolle vuodelle. Vasta seuraavana vuonna 2015 napsin ja lähetin jo useampia sääkuvia, aluksi vain YLE:lle. Aloin myös kiinnittää huomiota sääkuvien informatiivisuuteen, sekä taiteellisuuteen, sillä sääkuvat olivat tuolloin ylipäätään hyvin pelkistettyjä informaatioltaan. Kolmas sääkuvausvuoteni 2016 toi myös kukkaset kuviini.

Vuosi 2017 toi muassaan Jyväskylän ja Helsingin oheen uusia paikkakuntia etelästä pohjoiseen ja länteen, kuten Vantaa, Ullava ja Raippaluoto. Vuoden 2018 aikana havaitsin kuvieni kiinnostavan yleisöä laajemminkin ja aloin vedostaa parhaita otoksiani myös näyttelykuviksi. Ensimmäinen, osin sääkuvistakin koostuva valokuvanäyttelyni oli esillä Taide Vionojalla Ullavassa 2018. Sääkuvistani tulikin pikkuhiljaa varsin suosittuja ja melkeinpä tavaramerkkini. Printtimediakin huomasi kuvani toimivan mainiosti, vaikkapa lehden kansikuvana.

Vuonna 2019 aloin kuvata entistä enemmän myös yksityiskohtia luonnosta ja saada samalla sääkuviini yhä vain enemmän myös valokuvataiteellista otetta sääilmiöiden oheen.

Vuoden 2020 harvinaiset ja huikeat säänäkymät Pohjoisrannassa sijainneen asuintalomme ylimmästä kerroksesta suoraan meren yllä päätyivät usein paitsi tv-mediaan sääkuviksi, niin myös muun valtakunnan ykkösmedian lukijoiden iloksi ja hämmästeltäviksi.

Vuosi 2021 oli sääkuvieni määrälle ennätyksellinen. Kuviani kertyi kymmenittäin MTV:n ja YLE:n uutislähetyksiin väliin jopa päivittäin ja niitä päätyi YLE:n verkkosivujen katsojien sääkuviinkin useita ja vähintäin yksi jokaiselle kuukaudella. Saatuani viime vuoden lopulla varsinaisen journalistisen sääkuvausprojektini onnelliseen päätökseen oli koittanut “alalta” vetäytymisen aika.

Vaan mitä vielä. Uusi sääkuvausvuosi 2022 on alkanut varsin näkyvästi. Alkuvuoden aikana kuviani on ollut tv-medioiden sääuutisissa jo kymmenittäin. Innostukseni aiheen parissa ei näytä vielä hiipumisen merkkejä – ainakaan vielä… Onkohan tähän puuhaan jäänyt jotenkin koukkuun? Ulkoiltua ja reippailtuakin on tullut entistä enemmän ja mitäpä sitä ei tekisi tv-katsojien silmien illoksi. Siitä vaan kamera käteen, lenkille ja säänäkymiä taltioimaan!

Lue myös Juha Laitalaisen vinkit sääkuvaukseen 02/2022 Kamera-lehden jutusta.