Kameraseura – Historiasta eväitä tulevaan

Kirjoittanut 20.5.2021

Kun 100 vuotta tulee täyteen, sitä voisi jo kutsua kaikkien syntymäpäivien äidiksi. Oli sitten kyseessä henkilö, yritys tai yhteisö, se on etappi, jolloin katseet kääntyvät menneiden vuosien tapahtumiin.

– Nykyhetkeä ei voi ymmärtää, jollei tiedä miten tähän on tultu. Historian tuntemus auttaa hahmottamaan, missä ollaan nyt ja antaa parempia aineksia mihin kannattaisi tähdätä, historioitsija Yki Hytönen pohtii.

Kameraseura halusi koota historiansa kansien väliin laadukkaalla tavalla, ja Hytönen valikoitui teoksen toteuttajaksi. Hän on työstänyt historiaa kahdessa eri jaksossa, ja sen kokoamistyö saatiin päätökseen keväällä. Projekti alkoi jo 2017, jolloin Söderholmin apuraha takasi mahdollisuuden kolmen kuukauden kokopäiväiseen työskentelyyn. Prosessi jatkui jälleen elokuussa 2020, tällä kertaa Finnfoton Kameraseuralle myöntämän apurahan turvin. Kameraseuran tarina on pyritty sijoittamaan toimintaympäristöönsä ja kytkemään ajankuvaan.

– Tässä runsaasti kuvitetussa teoksessa on tutkimuksellinen ote. Kameraseuran valokuvauksen historiasta on aiemminkin kirjoitettu, mutta nyt sitä tutkitaan ensimmäistä kertaa varsinaisesti yhteisöllisestä näkökulmasta, Hytönen kertoo. ”Kameraseuralaisuus” on historiasta tuttu käsite. Hytönen toivoo, että historia toisi siihen lisävivahteita.

Hytönen hyödynsi Kameraseuran asiakirja-aineistoa sekä seuran lehtiä ja kuvateoksia. Kirjallisuudesta hän sai tietoa eri vuosikymmenten ajankuvasta ja valokuvataiteen kehityksestä niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Visuaalista sisältöä Hytönen sai muun muassa Kameraseuran digitoimista ja Valokuvataiteen museolle lahjoittamista valokuvista eri vuosikymmeniltä. Olennainen osa olivat henkilöhaastattelut, ja varhaisimmat muistot sijoittuvat 50-luvulle. Haastateltavina olivat muun muassa Kai Nordberg, Ismo Hölttö, Jussi Aalto, Aulis Nyqvist, Antero Takala, Mikko Savolainen ja Pekka Potka. Lisäksi painettua haastatteluaineistoa löytyi Valokuvataiteen museosta, ulottuen aina 20-luvulle saakka. Valokuvaaja FT Leena Sarasteen kommentoitua tekstiä, aineisto siirtyi kirjan koordinaattorina toimivalle Mustan taiteen Tuomo-Juhani Vuorenmaalle.

Historioitsija Yki Hytönen on laatinut useita järjestö- ja yrityshistorioita ja hän on työskennellyt museoissa kuvakokoelmien parissa. Hän toimi 2010-luvulla Kameraseuran hallituksessa ja Kameraseurojen liiton hallituksessa.

Kameraseuran painotuore 100-vuotishistoria on nyt myynnissä verkkokaupassamme | www.kamera-lehti.fi/kauppa