Katso maisemakisan päävoittajat

Kirjoittanut 29.12.2017

Olemme seuranneet vuoden 2017 ajan Minun maisemani -kilpailua, jossa on valittu kuukausittaiset voittajat. Koko kisan voittaja on selvinnyt.

Kilpailun voitti Esa Ringbomin kuva valkoisesta jäniksestä. Kuva kertoo tuomarin mukaan hienosti luonnon ja ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen kohtaamisesta.

Voitto irtosi persoonallisella näkemyksellä, kuvan sanomalla ja tinkimättömällä toteutuksella.

Akaalla asuva Ringbom, 62, on eläkeläinen ja harrastanut  kuvausta yli puolivuosisataa.

– Joitain vuosia sitten ajaessani Suomen läpi näin yhden ajomatkan aikana yli sata vaihtopuvussa olevaa jänistä teiden varsilla. Kyse oli kesäkuun alkupäivistä, eikä missään ollut enää lunta. Silloin mietin, miten ilmastonmuutos vaikuttaa luontoon, Ringbom kertoo.

– Valitsin kilpailukuvan, koska tarkoituksena oli ottaa kantaa ilmastonmuutokseen. Minusta kuvakilpailuissa pitäisikin voimakkaammin korostaa kuvan sisältöä ja sanomaa, kuin sen teknistä toteutusta. Luontokuvan pitäisi puhutella katsojaa sanomansa kautta eikä sillä, että ”onpas kaunis kuva”.

Päätuomarina toimi toimittaja, luontokuvaaja ja kirjailija Kimmo Ohtonen. Kaiken kaikkiaan kilpailuun lähetettiin 43 904 valokuvaa. Yleisöllä oli mahdollisuus äänestää suosikkejaan, ja kilpailun kuville annettiin peräti yli miljoona ääntä.