Maisemakuvaajan jatkokurssi – webinaari ja retki 12., 16. ja 26.5.2021

Osta

  • Kaksi webinaaria arki-iltaisin ja yksi kuvausretki pääkaupunkiseudulla. Krssilaiset saavat lisäksi kotitehtäviä.

Hinta: 150,00 €

Loppuunmyyty

Ajankohta: Webinaarit keskiviikkoiltaisin ja kuvausretki sunnuntaina
ke 12.5. klo 18.00–21.00 webinaari
su 16.5. klo 17.30–21.30 kuvausretki
ke 26.5. klo 18.00–21.00 webinaari

Hinta: 150 euroa, Kameraseura ry:n ja SKsL:n jäsenet sekä Kamera-lehden tilaajat 128 euroa, alle 25-vuotiaat nuoret 75 euroa.

Ilmoittautuminen 5.5.2021 mennessä.

Maisemavalokuvauksen jatkokurssi – Räpsyistä suunnitelmalliseen kuvaukseen

KURSSIN SISÄLTÖ

Tämä kurssi järjestetään 2 webinaarina arki-iltaisin, joiden välissä on yksi yhteinen kuvausretki pääkaupunkiseudulla viikonloppuna. Kurssi on suunnattu henkilöille jotka hallitsevat jo maisemavalokuvauksen perusteet, ja haluavat oppia kuvaamaan maisemia entistä suunnitelmallisemmin.

Maisemavalokuvauksessa valo on oleellista, kuten kaikessa valokuvauksessa. Maisemavalokuvaus on kuitenkin siinä suhteessa haastavaa, että kuvaaja ei voi muokata tai manipuloida valoa itse, toisin kuin monien muiden kuvausaiheiden kanssa. Maisemakuvaaja pystyy ”vaikuttamaan” valoon vain valitsemalla oikean kuvauspaikan ja -hetken. Siis hetken jolloin vallitseva valo sopii kuvauskohteeseen. Tämä vaatii usein hyvää ennakkosuunnittelua ja sääennusteiden tiivistä seuraamista.

Ensimmäisen webinaarin aluksi Mikael näyttää omia huippukuviaan ja kertoo miten hän on suunnitellut kuvausretken, valinnut kuvauspaikan, sommitellut kuvan ja millaisia asetuksia hän on käyttänyt kuvatessaan. Näiden esimerkkikuvien kautta tulee käytyä lävitse mm. valon eri ominaisuudet (vasta-, sivu- ja myötävalo) ja sommitteluperiaatteita. Mikael antaa myös vinkkejä sään seuraamiseen ja kuvauksellisten hetkien metsästämiseen. Sillä usein mieleenpainuvimmat maisemakuvat sisältävät jonkin hetkellisen tai harvinaisen sääilmiön. Ja usein niistä kuvan saaminen vaatii suunnittelua. Kurssilaiset saavat vinkkejä erityisesti kesän kuvauksellisten ilmiöiden kuvaamiseen: sateenkaaret, myrskypilvet, salamaniskut ja valaisevat yöpilvet.

Mikael kertaa myös lyhyesti suositeltavat kameran asetukset, ja antaa vinkkejä siitä miten hän itse säätää kameran valotusta ja tarkentaa. Opimme myös missä tilanteissa kannattaa ottaa useita kuvia, ja yhdistää ne tietokoneella, joko dynamiikan kasvattamiseksi tai kuvakulman laajentamiseksi. Lopuksi Mikael antaa harjoitustehtävät, 3 erillistä valoon ja sommitteluun liittyvää tehtävää.

Teemme kurssilla yhteisen kuvausretken jolla harjoittelemme kuvauspaikan valintaa, sommittelua ja valon hyödyntämistä. Kuvaamme myös kuvaustehtävien kuvia yhteisellä retkellä, mutta on suositeltavaa että kurssilaiset käyvät myös omatoimisesti kuvaamassa tehtävien kuvia webinaarien välisen aikana.

Toisen webinaarin aluksi katsomme millaisia ratkaisuja tehtäviin on löytynyt, ja Mikael antaa palautetta kurssilaisille heidän kuvistaan. Lopuksi Mikael näyttää maisemakuvien kuvankäsittelyesimerkkejä Lightroomissa ja Photoshopissa: HDR:n yhdistämisen Lightroomissa, ja exposure blending:in Photoshopissa.

Kurssin loputtua kurssilaisella on seuraavat materiaalit joiden avulla he voivat jatkaa opiskelua omatoimisesti kesällä:

  • Noin kolmen tunnin tallenne 1. webinaarin kuvausvinkeistä
  • Luentomuistiinpanot maisemavalokuvauksen perusteita ja sommittelusta (PDF, noin 50 sivua)
  • Luentomuistiinpanot kuvankäsittelystä: Lightroom ja exposure blending Photoshopissa (PDF, noin 50 sivua)
  • Katseluoikeus kahteen Mikaelin tekemään kuvankäsittelyvideoon:
    1. Lightroomin perusteet: kuvien tuonti Lightroomiin, parhaiden kuvien valinta, hakusanoitus ja kuvien etsiminen, panoraamojen HDR-kuvien yhdistäminen, kuvien säätäminen Develop-moduulissa (noin 3h)
    2. Exposure Blending, eli dynamiikan kasvattaminen Photoshopissa valotuksia yhdistämällä tasojen ja maskien avulla (noin 2h)

Kurssin aikataulu:

1. Webinaari
ke 12.5. klo 18.00–21.00 Mikaelin esimerkkikuvat, teoriaosuus ja kuvaustehtävät

2. Yhteinen kuvausretki
su 16.5. klo 17.30–21.30 kuvausretki pääkaupunkiseudulla (auringonlasku klo 21.54). Kuvausretken kohde riippuu säästä, ja ilmoitetaan 1. webinaarissa. (Sunnuntai 23.5. on retken varapäivä, mikäli 16.5. sataa runsaasti, pienet kuurot eivät haittaa).

3. Webinaari
ke 26.5. klo 18.00–21.00 sommitteluun ja valoon liittyvien tehtävien läpikäynti ja kuvankäsittelyvinkkejä

Kurssilaiset tarvitsevat:
Kuvaustehtäviin järjestelmäkameran tai pokkarin, jossa on mahdollisuus säätää valotusta (aukon esivalinta tai manuaalivalotus) ja jalustan.

OPETTAJA

Mikael Rantalainen

Mikael Rantalainen on helsinkiläinen ammattivalokuvaaja. Hän aloitti valokuvauksen 25 vuotta sitten matkavalokuvauksella ja maisemista tuli hänen pääkohteensa 2000-luvun alkuvuosina. Viime vuodet Mikael on toiminut täysipäiväisenä valokuvaajana ja kouluttajana.

www.maisemanlumo.fi
www.twitter.com/FinnishViews
www.facebook.com/MikaelRantalainenPhotography
www.instagram.com/finnishviews/

Katso tilaus- ja peruutusehdot.

Tervetuloa!