Kirjauutuudet: kesäkuu

Kirjoittanut 23.6.2021

Antti Koli
Tarkkaile lähiluonnon eläimiä
Karttakeskus, 2021
160 sivua | 27 euroa

Biologi Antti Koli esittelee tekstein ja valokuvin tuttuja ja tuntemattomia eläimiä nisäkkäistä lintuihin. Hän antaa vinkkejä, miten lajin tarkkailu onnistuu helpoiten, miten eläimiä löytää ja mitä kannattaa huomioida niitä valokuvatessa.

Kirja antaa neuvoja nokkosperhosen kuvaukseen: kuvan sisältö, kamera, mahdolliset heijastimet, kuvakulmat ja etäisyys käydään läpi sekä valon suunta. Tilanne menee nopeasti ohi, eikä siinä jää enää aikaa miettiä.

Retkeilyvinkit karttoineen vinkkaavat kullekin lajille hyviä tarkkailupaikkoja ja tyypillisiä elinympäristöjä. Retkeilykohteet on valittu niin, että niihin on helppo päästä. Tarkkaile lähiluonnon eläimiä on helppokäyttöinen ja kaunis opas.

Henry Toivari
Studio Ruisrock
Omakustanne, 2020. henry.toivari@turku.fi
Kansallinen kirjakauppa Turku  | 121 sivua | 20 euroa

Ruisrock jää tänä kesänä väliin jo toista vuotta peräkkäin, ja kaipuuta tapahtumaan voi helpottaa Henri Toivarin teoksella Studio Ruisrock.

Kirja kattaa Ruisrock-kuvia 15 vuoden ajalta, ja siinä esiintyy iso joukko kotimaisia Ruisrockissa vierailleita artisteja. Kuvien lisäksi kirjasta löytyy nelisenkymmenen laulun sanat. Kirjan ideana on ollut koota muotokuvia rokkareista heidän aidoimmassa ympäristössään.

Toivarin tuokiokuvissa välittyy hienosti 50-vuotisen Ruisrockin tunnelma.

Pauli Sivonen, Gianni Mercurio, Demetrio Paparoni, Raf Valvola Scelsi, Butterfly, David Chaumet
Banksy – A Visual Protest
Parvs, 2021
272 sivua | 40 euroa

Banksy on maailmankuulu katutaiteilija, jonka todellista henkilöllisyyttä ei edelleenkään tiedetä. Katutaide torjuttiin ensi alkuun luvattomana vandalismina, mutta sittemmin se on edennyt kaduilta museoihin ja tunkeutunut nykytaiteen markkinoille.

Banksyn taide on usein poliittisesti kantaaottavaa, mutta hänen teoksissaan on myös inhimillisyyttä ja huumoria. Tämä ­kirja kontekstualisoi Banksyn tuotantoa taidehistorian ja -teorian ­näkökulmasta. Taiteilija ei ole itse auktorisoinut kirjaa.

Yksi kirjan monista teemoista on rotat, jotka elävät lupaa kyselemättä. Niitä vihataan ja vainotaan. Ne elävät saastan keskellä ja silti ne voivat tuhota kokonaisia kulttuureja. Rottaa tarkoittava englanninkielinen sana rat on anagrammi sanasta art (taide).