Kirjauutuudet: helmi-maaliskuu

Kirjoittanut 22.2.2018

Marika Harjusaari (vast. toim.)
Muutos – 100 kuvaa sananvapauden puolesta
Toimittajat ilman rajoja | 174 sivua | 20,50 euroa

Toimittajat ilman rajoja on julkaissut lajissaan ensimmäisen kirjan. Se esittelee sata suomalaista kuvaa sananvapauden tiimoilta. Niteen lähestymistapa on mielenkiintoinen: Pääosassa ovat vaikuttavat kuvat eri vuosikymmeniltä. Kuvan yhteydessä on valitsijan perustelu sekä taustatarina otoksesta. Mukana on sekä legendaarisia että tuoreita kuvia. Vaikkapa Nasretdin otos Paavo Nurmen olympiatulen sytyttämisestä. Tai Jouko Lehtolan nuorisokuva 1990-luvulta ja Hannes Heikuran bongaus Jyrki Kataisesta tupakalla. Hieno teos kaikille kuvasta kiinnostuneille.

Jaakko Ruola & Markku Lappalainen
Saaristomeren panoraama
Docendo | 176 sivua | 45,90 euroa

Saaristomeri kallioisine saarineen ja moni-ilmeisine merineen on loistava aihe panoraamakuville. Jaakko Ruola on kuvannut ikänsä Saaristomeren maisemia ja on löytänyt kuviin monia hienoja näkymiä. Kuten punaisten mökkien rykelmän lumen peittämässä Jurmossa. Tai vaahtoavat myrskyaallot Utön majakkasaarella. Upeat panoraamaliitteet avautuvat lähes metrin levyisiksi kuviksi. Luonto- ja maisemakuvaajalle.

Meeri Koutaniemi, Tommi Liimatta & Sami Yaffa
Sami Yaffan maailma
Like | 198 sivua | noin 25 euroa

Sami Yaffan maailma -kirjan runsas kuvitus on Meeri Koutaniemen käsialaa. Muusikko Jaffa on kiertänyt vuoden maailmalla, valokuvauksellisissa paikoissa. Japanissa, Kolumbiassa, Venäjällä, Irlannissa. Tunnelmallisten mustavalkoisten tuokiokuvien lisäksi kirjassa on näkymiä eri kaupunkien elämästä. Kirja huipentuu Samin ja Meerin häihin. Teksti tavoittaa hyvin rennon puhetyylin, kuvien taustat.