Kirjauutuudet: helmi-maaliskuu

Kirjoittanut 25.2.2021

Rodney Graham
Artists and Models | Taiteilijoita ja malleja
Parvs, 2020
96 sivua | 34 euroa

Vuonna 1949 syntynyt Rodney Graham on monilahjakkuus. Grahamin tuotantoon sisältyy valokuvausta, musiikkia, kuvan­veistoa, elokuvaa sekä performanssi- ja maalaustaidetta. Kirjassa on koottuna kuvia hänen maalaustaiteestaan ja veistoksistaan, mutta pääpaino on hänen valokuvateoksillaan. Hänet tunnetaan parhaiten isoista monumentaalisista valokuvateoksista, joissa hän omaksuu erilaisia valeasuisia ja kuvitteellisia rooleja. Niissä on viittauksia elokuviin, tapahtumiin tai henkilöihin. Kuvissa on ­ripaus huumoria ja nostalgiaa.

Iiu Susiraja
Kuivakka ilo
Parvs, 2019
96 sivua | 32 euroa

Iiu Susirajan kuvateos Kuivakka ilo on läpileikkaus taiteilijan koko tuotannosta sisältäen uran alkuvaiheen kotona otettuja kuvia sekä hotellihuoneisiin lavastettuja otoksia. Lopuksi Susiraja kuvaa itseään studiossa rekvisiittanaan muutama esine. Taiteilija antaa teoksissaan kaikkensa, ja kuvat ovatkin hyvin vapauttavia ja sääntöjä rikkovia. Niissä tuijottaa ilmeetön nainen, kuin yllätettynä kesken jonkin omituisen tilanteen. Teokset ovat usein omakuvia ja luovasti höystettyjä kodin piiriin kuuluvilla esineillä.

Susirajan työt käsittelevät naiseutta ja ihmissuhteita yhtä aikaa lämpimästi ja rehellisen raa’asti. Susirajan teokset ovat pääosin yhden otoksen valokuvia ja videoita.