Kirjauutuudet: huhti-toukokuu

Kirjoittanut 8.4.2021

Tiina Puputti
Valaise tarina kuvaksi — Henkilökuvaus studiossa ja miljöössä
Docendo, 2021
287 sivua | 29,95 euroa

Valokuvakouluttaja Tiina Puputin kirja on opas henkilökuvaukseen, tarinankerrontaan ja kuvan visualisointiin. Kirja sisältää yli kaksikymmentä esimerkkikuvausta, joiden lähtökohtana on idean visualisointi, valokerronta ja tunnetila sekä mallin ohjaus.

Se jakautuu kolmeen osaan, joissa edetään perusteista vaativampiin sovelluksiin. Ensimmäinen osa käsittelee henkilövalaisua. Toisessa osassa tutustutaan valaisuun studiomaisissa olosuhteissa ja kolmannessa perehdytään lisävalaisun käyttöön miljöössä.

Kuvien toteutus ei vaadi kalliin ammattikaluston hankintaa, vaan useimmat valaisut voi toteuttaa edullisilla välineillä, kuten itserakennetuilla kiiltävillä heijastimilla. Teos on hyvin käytännönläheinen ja selkeä, ja siinä riittää lukemista useammalle kertaa. Kirja sopii kaikille henkilökuvauksesta kiinnostuneille, jo perusteet osaavasta ammattilaiseen asti. Kirja on laajennettu ja uudistettu laitos Puputin aiemmasta Valo ja valaisu -kirjasta.

Eija Kujansuu
Metsäjänis – Utelias älykkö
Docendo, 2021
180 sivua | 27,95 euroa

Eija Kujansuu on Inarissa asuva IT-konsultti ja pitkän linjan luontoharrastaja. Viimeisen viiden vuoden aikana hän on keskittynyt kuvaamaan metsäjäniksiä.

Arkojen villieläinten kuvaaminen arkisissa tilanteissa edellyttää pitkäjänteistä, rauhallista ja luottamusta herättävää toimintaa. Tällä tavalla syntynyt havaintomateriaali jänisyksilöiden ja jänissuvun elämästä on ainutlaatuista. Havaintojen ohella kirjassa kuvataan jäniksen ja ihmisen välistä ystävyyttä. Kujansuu haluaa valottaa jänisten arkea ihmisille, joilla ei ole mahdollisuutta seurata niiden yöelämää.

Metsäjänis on sopeutuvainen olento, joka elelee niin Suomen eteläisillä rantakallioilla kuin pohjoisen havumetsissä ja tulee toimeen vähäravinteisella ravinnolla. Jänisyhteisöjen tavat, ruokavalio, viholliset ja jopa jänisten turkin väritys vaihtelevat elinympäristön mukaan. Jokaisella jäniksellä on yksilöllisiä piirteitä, ja Kujanpää on antanut niille jopa etunimet.

Kuten Kujansuu nimittää itseään, hän itse on kesy peto kuten B-luokan kettu ja jänikset ovat villejä erämaan eläimiä.