Kirjauutuudet: huhtikuu-toukokuu

Kirjoittanut 2.4.2020

Juha-Pekka Inkinen
Hei elämä — Heräävän Suomen kuvia
Musta Taide, 2020
29 euroa

Hei Elämä -teos on mustan huumorin sävyttämä aikamatka Suomen syntysijoille. Historiaa tutkiva kuvataiteilija Juha-Pekka Inkinen on tehnyt satunnaisista 1900-luvun alun kuvalöydöistä riemastuttavia kollaaseja, jotka kertovat heräävästä Suomesta. Kuvastoon liittyvät saman aikakauden tekstien lyhyet lainaukset, jotka syventävät visuaalisesti rikasta kokonaisuutta. Inkinen on käsitellyt vanhoja postikortteja, valokuvia, kirjeitä ja tekstejä taiteilijan vapaudella.


Sami Karjalainen
Suomen leppäkertut
Docendo, 2020
255 sivua | 27,95 euroa

Sami Karjalainen esittelee kirjassaan kaikki maamme noin 60 leppäkerttulajia upeiden valokuvien kera. Vaikka maamme kansallishyönteinen on seitsenpistepirkko, ja leppäkertut ovat luonnonystävien suosikkeja hyönteisten joukossa, tämä on ensimmäinen niistä julkaistu suomenkielinen tietokirja. Siinä kerrotaan myös leppäkerttujen elintavoista sekä niiden roolista kansanperinteessä. Kuvien perusteella kuka tahansa voi tunnistaa löytämänsä leppäkertut.


Mari Pihlajaniemi ja Heikki Eriksson
Linnut ja ilmasto — Matka muuttuvaan luontoon
Docendo, 2020
175 sivua | 27,95 euroa

Kirja vie mukanaan muuttuvaan luontoon Ahvenanmaalta Kilpisjärvelle. Kirjailija Mari Pihlajaniemi ja valokuvaaja Heikki Eriksson matkustavat talvimyrskyssä saaristoon tekemään lintulaskentoja, rämpivät tutkijoiden mukana metsissä ja rannoilla, ja vaeltavat rinkat selässään tuntureilla. Ilmastonmuutoksen linnustovaikutukset ovat paljon muutakin kuin leutoina talvina pohjoiseen jääneitä talvehtijoita tai aikaisin saapuvia muuttolintuja.