Kirjauutuudet: joulu-tammikuu

Kirjoittanut 3.12.2020

Heikki Willamo
Metsä minussa
Parvs, 2020
240 sivua | 36 euroa

Willamon uusin teos suorastaan imaisee lukijan mukaansa suomalaiseen metsään. Kirjan henkeäsalpaavan kauniit kuvat saavat unohtamaan ajan ja paikan. Metsä minussa on retrospektiivinen katsaus valokuvataiteilija Heikki Willamon metsäaiheiseen tuotantoon. Tämä teos kertoo hänen pitkästä tiestään metsän valo­kuvaajana: hän on samoillut eteläsuomalaisissa metsissä koko 40-vuotisen uransa ajan. Kirjan esipuhe on valokuvataiteilija ­Perttu Saksan käsialaa.

Katja Mahal, Juha Laitalainen ja Riku Tulkki
Irina ja Nailon Piit
Lähikirjat, 2020
48 sivua | 25 euroa

Irina ja Nailon Piit on tarina arjesta nykypäivän maitotilalla. Kirja sopii niin lapsille kuin aikuisille ja sisältää mielenkiintoista tietoa lehmästä eläimenä ja maitotuotannosta. Teemoina ovat näiden lisäksi ystävyys, vuodenajat ja rohkeus olla erilainen. Kirjassa tutustutaan myös navettakieleen ja kerrotaan mitä tarkoittavat muun muassa sanat ape, märehtiminen ja lanta. Eläinten käsittelyn hieno­varaiset tasot avautuvat Irinan harvinaisen harrastuksen kautta: hän ei ratsasta hevosilla vaan vanhempiensa tilan lehmillä.
Kirjan perustana on Juha Laitalaisen valokuvasarja ”Ratsastavat lehmillä”. Tekstin on kirjoittanut on agrologi Katja Mahal, joka on ammattilainen nautatuotannon ja taiteen risteyskohdassa. Tämä on hänen toinen lastenkirjansa. Kirja on ensimmäinen Ammuu-lehmäkirjasarjan teos.

Eeva Karhu
Polku
Parvs 2020
128 sivua | 32 euroa
Eeva Karhun kerrokselliset valokuvat käsittelevät ajan kulkua. Ajan taltioimisen metodina hän kertoo kulkevansa ympyrää ja kuvaa päällekkäisvalotuksena valokuvia, jotka yhdistää tietokoneella. Kerrokset muodostavat yhdessä kuvan, joka dokumentoi matkaa: polun, jolla ei ole alkua eikä loppua. Silmä tai muisti eivät toimi kuten kamera, joka tallentaa kaiken yhtä merkityksellisenä, vaan tunnetilat ja aistimukset värittävät näköhermojen välittämää kokemusta. Karhun kuvat ovat maalauksellisia, ja on vaikea tunnistaa niiden olevan valokuvia. Polku on kaunis ja korkealaatuinen taidekirja ja ensimmäinen kirjamuotoinen esittely Karhun taiteesta.