Kirjauutuudet: loka-marraskuu

Kirjoittanut 25.10.2018

Roine Magnusson, Mats & Åsa Ottosson
Linnut lähellä
Docendo
272 sivua | 32,90 euroa

Kolmen ruotsalaisen tekemä kirja on visuaalisesti jotain ihan uutta. Roine Magnusson on kuvannut linnut studio-olosuhteissa. Kuvauksiin hän käyttää minuutin, jonka jälkeen päästää linnun vapaaksi. Omien sanojensa mukaan hän on kehittänyt tekniikkansa mahdollisimman hellävaraiseksi. Tuloksena on ilmeikkäitä, yksityiskohtaisia otoksia linnuista. Taitto nostaa kuvat arvokkaasti esiin: aukeamalla saattaa olla yksi sinirinta, joka tapittaa lukijaa siivet pörrössä. Lahjaksi lintujen ystävälle.

Sami Kulju
Kaasua & kulttuuria
Rosebud
192 sivua | 32 euroa

Helsingin Suvilahti on nykyisin aktiivinen kulttuurin keskus. Sami Kulju on kuvannut alueen arkea ja juhlaa, kulttuuriväen työhuoneita ja värikkäitä tapahtumia. Tuska-festivaalin hevikansaa ja vaikkapa Virokeskuksen valoisaa kirjastoa. Hienot kuvat vanhan kaasutehtaan alueen arkkitehtuurista rosoineen ja ryppyineen syventävät kokonaisuutta. Näyttävä dokumentaarinen kuvakirja.

Rauli Virtanen
Riosta Rotterdamiin
John Nurmisen Säätiö
288 sivua | 29,90 euroa

Riosta Rotterdamiin kertoo suomalaisten merimiesten reissuista maailmalle. ”Vieraisiin satamiin kielitaidottomina ja usein pennittöminä jääneet teini-ikäiset suomalaiset merimiehet olivat niitä todellisia sankarimatkailijoita”, ulkomaankirjeenvaihtaja Rauli Virtanen hehkuttaa kirjassaan. Teoksen keskellä on valokuvaliite, johon on koottu tunnelmia merimatkoilta. Historian ystäville ja nojatuoliseikkailijoille.