Kirjauutuudet: lokakuu

Kirjoittanut 20.10.2016

Riikka Hedman
Sämpy – Kissan vuosi
S&S | 167 sivua | 28 euroa

Riikka Hedman voitti muutama vuosi sitten Vuoden kuvaaja -kilpailun. Hänen kilpailukuvissaan vilahti pörröinen kissa, Sämpy, josta hän on nyt tehnyt kirjan. Mukana on vauhdikkaita otoksia sen huimista hypyistä myyräjahdissa, lekottelusta kesänurmella ja patikkaretkistä lumisella joenrannalla. Hedman on tavoittanut kissan näkökulman, ja monissa kuvissa on hieno valo. Sämpyn murteella lausutut mietteet ovat hauska yksityiskohta: ”Ko pittää kiirettä, niin ehtii kerkiämään.”

Hanoi Rocks -kirja

Justin Thomas
Hanoi rocks ’82–’84
Like | 244 sivua | 33 euroa

Hulluttelua, rock-poseerauksia ja hiljaisia takahuoneen lepohetkiä. Justin Thomas kulki Hanoi Rocksin matkassa bändin huippuvuosina 1980-luvulla. Kirja sisältää yli 300 hänen ottamaansa ennen julkaisematonta kuvaa bändistä. Thomasin tavaramerkkinä on kalansilmäobjektiivi, joka tekee kuvista intensiivisiä. Tunnet olevasi samalla kuumalla Israelin hiekka-aavikolla bändin poikien kanssa tai kapealla ikkunakielekkeellä Miken rinnalla. Nostalgiatrippi 1980-luvun nuorille ja rokkareille.

Yyteristä Reposaareen -kirja

Manu Toivonen & Hannes Tiira
Yyteristä Reposaareen
Lintu Hanski & Manu Toivonen Consulting | 124 sivua | 18 euroa

Auringonkeltainen maisemakuva merisavusta. Sinisävyinen näkymä nostokurkien heijastuksista satamavedessä. Värikylläistä tungosta Yyterin hiekkarannalla. Manu Toivonen on kuvannut merellisen Porin maisemia neljänä vuodenaikana vuodesta 2012 lähtien. Kuvista nousevat esiin alueen hieno luonto ja historialliset rakennukset. Kokonaisuutta täydentää Hannes Tiiran teksti.