Kirjauutuudet: syys-lokakuu

Kirjoittanut 21.9.2017

Mauri Leivo
Kylän linnut
Docendo | 266 sivua | 34,90 euroa

Mauri Leivon kahdeksas luontokuvakirja keskittyy lintuihin maalaiskylissä. Aiherajaus on mielenkiintoinen ja toimiva: idylliset lintukuvat tavoittavat raukean kiireettömyyden. Kuvien värisävyt ovat rauhallisen murrettuja, rajaukset harkitun ilmavia. Kirjassa on ällistyttäviä kuvasarjoja vaikkapa kivitaskun aamuverryttelystä ja -sukimisesta. Muutamat yhdistelmäkuvat olisi kuitenkin voinut jättää sivuun, sillä ne rikkovat harmillisesti luomutunnelmaa. Kirja jokaisen lintukuvaajan hyllyyn.

Reino Turunen
Pilkettä silmäkulmassa
Omakustanne | 72 sivua

Totisia kirkkokahveja, hampaattomia hymyjä karvaräyskä päässä, mopoajeluita ja rekiretkiä. Reino Turusen mustavakokuvat seuraavat pikkukylän elämää ja vievät menneeseen. Suurin osa otoksista on 1970–1980-luvulta, muutamat vaikuttavat tuoreemmilta. Yhteistä niille on hyväntuulisuus ja lämpö sekä kadonneen ajan dokumentointi. Teksteissä kerrotaan huvittavia sattumuksia kuvien henkilöistä. Haluaisitko sinä olla lisänimeltäsi Pimpo Löttönaama?

Taneli Eskola & Aila Nieminen
Seurasaari
Maahenki | 184 sivua | 27 euroa

Helsingin Seurasaari on hyvin kuvauksellinen – sieltä löytyy talonpoikaistyylisiä rakennuksia ja hienoa luontoa. Monille pääkaupunkiseutulaisille se on tuttu myös juhannusjuhlistaan. Seurasaari – Puisto meren syleilyssä on toimiva kokonaisuus vanhoja kuvia sekä Taneli Eskolan nykyajan kuvia. Rinnastukset aikakausien välillä toimivat hyvin. Laadukas lahjakirja historian ystävälle tai ulkomaantuliaisiksi.