Kirjauutuudet: tammi-helmikuu

Kirjoittanut 17.1.2019

Juha Metso & Pekka Hakala
Putinlandia – Tarinoita Venäjältä
Otava
264 sivua | 30 euroa

Liekkimeressä kylpevä auto, Putin-graffiti, haudankaivuuta lumisateessa ja hirvitilallinen iltalypsyllä. Tältä näyttää Venäjä Juha Metso silmin. Hänen karheista kuvistaan välittyvät maan erikoinen tunnelma ja vastakohtaisuudet. Köyhä maaseutu ryppyisine vanhuksineen, muotitietoiset kaupunkilaiset ja Putinin palvojat. Metso on tarkkanäköinen tunnelmien tulkki. Teksteistä vastaa toimittaja Pekka Hakala.

Jorma Luhta & Seija Paasonen
Revontulet
Maahenki
72 sivua | 35 euroa

Jorma Luhta on kuvannut revontulia pitkään, ja nyt hänen kiinnostavimmista kuvistaan on julkaistu kirja. Revontulikuvat toimivat parhaiten isossa koossa, joten kirjan vahvin aukeama on panoraama, jossa näkyy revontulikaari sekä sen heijastus järvessä. Hätkähdyttävä on myös puiden latvojen yllä leiskuva valko-punainen revontuli, joka näyttää erehdyttävästi siipiään räpyttelevältä kyyhkyseltä. Myös japanin-, kiinan- ja englanninkielisenä.

Kapa
Syrjäpoluilla
Jyväskylän taidemuseo & Martti Kapanen
160 sivua | 35 euroa

Vaikuttavan kokoinen, laadukas taidekirja antaa Kapan, eli Martti Kapasen, kuville tilaa puhua puolestaan. Kapan monipuolisuus tulee loistavasti esiin: sävykkäät mustavalkoiset maisemakuvat, värikkäät Afrikka-miljööt, historiaa kunnioittavat polaroid-henkilökuvat, jotka on siirretty ryppyineen puulle – ja hitusen pelottavan herra Aikalaisen seikkailut. Kirja käynnistyy 1980-luvun käsitellyistä kuvista ja kaartaa maisemakuvien kautta 2000-luvun ihmisen jälkiin. Myös tekstit ovat mukaansatempaavia.