Kirjauutuudet: touko-kesäkuu

Kirjoittanut 17.5.2018

Seppo Parkkinen, Juho Paukkunen & Ilkka Teräs
Suomen kimalaiset
Docendo | 176 sivua | 28 euroa

Kesä ja kimalaiset kuuluvat yhteen. Kirjassa esitellään kaikki Suomen 37 kimalaislajia. Kustakin on useita valokuvia sekä piirrokset värityksistä. Lähikuvista välittyvät hyvin kimalaisten karvaisuus ja muut yksityiskohdat. Yleiskuvissa lukija sukeltaa kukkaniittyjen väriloistoon. Puutarhakuvaajan kirjahyllyyn tai tuliaiseksi.

Johnny Korkman
By the way – Matkan varrella
Sémiosquare | 62 sivua | 32 euroa

Johnny Korkmanin ajattomat mustavalkokuvat ovat tosiaan kuvia valosta. Tunnelmaltaan hiljaiset otokset kaupunkien yksityiskohdista ovat harkitun minimalistisia: katukiveystä, surumielinen auton etukonepelti sateessa, auringonvalon juovittamia ravintolatuoleja Kreikassa. Kuvista aistii, kuinka Korkman on käyskennellyt Leica kädessä vangiten näkemäänsä. Numeroitu kirja on jo esineenä hieno, ja sävykkäiden kuvien painojälki onnistunut. Lahjakirja valokuvataiteen ystävälle.

Pekka Potka & Markku Saiha
Lightroom Classic valokuvaajille
Docendo | 372 sivua | 40 euroa

Miten saat sävyjä esiin tumppuisesta, kontrastikkaasta kuvasta? Miten saat kuvan väreihin hehkua? Tästä kirjasta löydät selkeät ohjeet tavallisimpiin kuvankäsittelyn kysymyksiin ja kuinka ratkaista ne vaihe vaiheelta Lightroomissa. Mukana on myös vinkkejä edistyneempään kuvien työstämiseen, vaikkapa elementin poistamiseen kuvasta, jonka monet ovat tottuneet tekemään Photoshopin puolella. Uusista Classic-ominaisuuksista mukana ovat luminanssi- ja värimaskit.