Kirjauutuudet: toukokuu

Kirjoittanut 15.5.2019

Jussi Murtosaari
Suomen päiväperhoset ja sudenkorennot
Docendo
256 sivua | 29,90 euroa

Kaksi Suomen harrastetuinta hyönteisryhmää, päiväperhoset ja sudenkorennot, ovat ensimmäistä kertaa samojen kansien välissä. Helppotajuinen tunnistusopas auttaa lajien määrittelyssä – kirjassa käydään läpi kaikki Suomessa tavatut 122 päiväperhos- ja sudenkorentolajia. Kirjassa on myös 30 vuoden työn tuloksena kuvia lentävistä hyönteisistä.

Kirja sopii vaikkapa kesämökin perusvarusteeksi.

Olli Oinas
Occideia
Sémiosquare
158 sivua | 25 euroa

Olli Oinaksen (1948–2018) teos Occideia ilmestyy postuumisti. Sävykkäät ja hallitut mustavalkoiset kuvat arkisista ja mitättömän oloisista paikoista panevat hiljentymään. Kuten Oinas itse toteaa: ”kaikilla paikoilla on meille jotakin kerrottavaa, on vain osattava pysähtyä ja kuunnella”, ja ”maailma on suuri mysteeri, ja me olemme tämän edessä enemmän tai vähemmän hämmennyksissä”.

Mika Honkasalo
Lintumies
www.docendo.fi
191 sivua | 27,90 euroa

Lintumies on valokuvia ja kaunokirjallisuutta yhdistelevä romaani, kertomus veijarista, joka rakasti luontoa, lintuja ja etenkin pöllöjä. Kirja kertoo isien pojista ja luontosuhteen kehittymisestä kipeiden lapsuusmuistojen vastapainoksi. ”Järven tyyni peili tummuu yötä kohden. Ahvenet kypsyvät nuotiolla tikun nokassa. Iltaöinen luonnonhiljaisuus on painanut miesten puheen vaimeaksi mutinaksi, lähes kuiskaukseksi.”