Kodak-kamera ruokakaupasta

Kirjoittanut 21.1.2021

Tarrapaperikuvia pikakameralla.

Lidl-kauppojen tavarahyllyistä bongasimme ruokaostosten välissä tutunvärisen eli Kodak-keltaisen paketin, jossa printtaava kamera hintaan 69,99 ja vieressä oli paperipakkauksia, 20 kpl paperia 14,99. Yksi kuva maksaa siis 0,75 €.

Laite käyttää Zink-papereita, ja vastaavia kameroita on ollut silloin tällöin tarjolla eri valmistajilta. Esimerkiksi, Canon Zoemini on samantyyppinen kamera ja Canonilla on myös pelkkä tulostin Zink-papereille. Zink-paperin C-M-Y väritekijät aktivoituvat pulssimaisessa lämpökäsittelyssä. Mustesuihkusta siis ei ole kyse.

Kohtuullisen pienikokoinen (muistettakoon, että sisällä on printteri) kamera on yksinkertainen. Siinä on helokehällä varustettu tähtäinikkuna, usb-liitinportti litium-akun latausta varten ja yllättävää kyllä myös tuki miniSD-muistikortille.  Salaman virkaa hoitaa led-valo.

”Kodak Printomatic”-objektiivin alla mainitaan polttoväliksi 8 mm ja kuvasuhteeksi 2:3. Valovoima on f/2 ja kennon tarkkuus 10 mp  (3680 x 2760 pikseliä)  Laukaisimen vieressä on nappi, josta voi valita mv- vaiko värikuvan.

Tuloksia

Paperipakkaus laitteeseen ja kuvaamaan. Laukaisimen painallus aiheuttaa pling-plong äänen ja sitten vielä lisä-äänen joten on vaikea sanoa mikä todellinen valotushetki oikeastaan on. Tämä aiheuttaa helposti tärähtäneitä kuvia. Kamera pörisee hetken ja kuva työntyy näkyviin. Kuva on reunaton ja kooltaan 5 x 7,5 cm. Ei voisi olla helpompaa.

Kuvan takana on tarrapinta joten kuvia voi kätevästi kiinnittää minne vain. Printtikoossa terävyys kuvissa on hyvä. Useimmat kuvamme ovat purppura-sinertäviä. Kun lataa kuvat tietokoneelle niin paljastuu että kuvien laatua voi sanoa vain välttäväksi. 10 mp kuvakoko kuulostaa hyvälle mutta objektiivi tuottaa kohtuullisen teräviä kuvia vain melko lähellä olevista kohteista. Voi päätellä, että laitteella on tarkoitus kuvata enimmäkseen lähellä olevia ihmisiä. Hämärässä kuviin tulee runsaasti kohinaa. Led-valon avulla voi kuvata pimeässäkin jonkinlaisia kuvia jos kohde aivan lähellä sillä valon teho on heikko.

Kuvia voi räpsytellä myös pelkälle muistikortille vaikkei kamerassa ole paperia. Laite kuitenkin luulee että siinä on ja printteri surisee otoksen jälkeen.

Uudemmat kännykät tuottavat parempia kuvia mutta eivät printtaa, joten tällainen kamera on omassa sarjassaan.

Kodak Printomatic Zink kamera
Mitat78 x 122 x 22 mm
Paino195 g
Kenno10 megapikseliä
Objektiivi8mm f/2