Kunnianosoitus vai varkaus?

Kirjoittanut 15.3.2018

– Vai appropriaatio? Fotofinlandia verestää vanhan kysymyksen.

Olisikohan tällä yllä olevalla valokuvalla kannattanut osallistua Fotofinlandia-kisaan? Millainen kuva se mielestäsi on? Kömpelö pila esikuvateoksen moniselitteisyydestä? Enkelin herjaamista vai vihjaus enkelinkin syyllistymisestä väkivaltaan?

Olisiko se jotakin allaolevista?

Pastissi

Pastissi kunnioittaa teosta, johon se rehellisesti ja suoraan viittaa, usein korostaen nöyrällä ”Hommage à ….”-merkinnällä nimessä.

Kulttuurinen appropriaatio

Kulttuurinen omiminen tai lainaaminen on kiistanalainen amerikkalaislähtöinen käsite. Sitä voidaan nähdä kaikkialla ja kaikessa. Hyvä vai paha?

Picasso omi afrikkalaisia vaikutteita taiteeseensa – hyvä? Saamelaiskulttuuria ryöstöviljellään ja vääristellään matkamuistorihkamassa ja viihteessä – paha! Mutta kulttuurisuvakki kysyy: eikö kaikki taide ja kulttuuri rönsyineen ja roskineen perustukin aiempaan ja kehity juuri siksi?

Kopio, väärennös vai varkaus

Ideoita varastetaan. Sormenjälkiä ei jää. Maalarit kopioivat surutta ja vastuuseen joutumatta mm. luonnonvalokuvaajien teoksia. Suoranaisista väärennöksistä voi sentään jäädä kiinni.

Entä Turtle Island?

Aamun Helsingin Sanomat toteaa, että Fotofinlandia 2018:n moninkertaisen sarjavoittajaehdokkaan Turtle Island -kuva näyttää lähes kopiolta toisen kuvaajan teoksesta. Hommage-merkintää ei ole, mutta asiasta kysyttäessä tekijä sanoo kuvaa kunnianosoitukseksi kollegalle.

Mitä mieltä sinä olet?

Kerro oma mielipiteesi lähettämällä kommentti alla!