– Kuvaaminen on hyvä tekosyy tutustua ihmisiin. Näin totesi dokumentaristi Akseli Valmunen, kun juttelimme juttua varten tammikuussa.
Se on totta: kuvatessa tutustuu kuvattavaansa, enemmän tai vähemmän, mutta hitusen ainakin.
Jotta henkilökuvasta tulee aito, kuvaajan on astuttava toisen kenkiin. Kuvausten aikana myös jutellaan niitä näitä, joskus syvällisiäkin.
Kuvaaminen on myös kätevä tapa lähestyä mielenkiintoisilta vaikuttavia persoonia. Käyt esittäytymässä ja kerrot, että haluaisit ottaa hänestä joskus kuvia. Kävisikö? Monesti tämä toimii.
Kuvaaminen myös yhdistää. Kameraseuroissa, kuvauskursseilla, valokuvanäyttelyissä ja ulkomaanmatkojen nähtävyyksillä törmää samanhenkisiin, joista saattaa tulla hyviäkin ystäviä.
Tässä lehdessä esittelemme kaksi työkseen lehtiin kuvaavaa henkilöä, Akseli Valmusen ja Ari Lahden. Helsingin Sanomissa määräaikaisena kuvaajana työskentelevän Akselin tapasin, koska hän voitti vuodenvaihteessa Fotografiskan nuoren kuvaajan palkinnon.
Seiskalle kuvaavan Arin kanssa juttelimme viime vuoden puolella hänen kirjastaan. Siinä on reilut sata pysäyttävää otosta, monet julkkiksista.
Sekä Akselilla että Arilla on vahva käsitys siitä, kuinka ottaa onnistuneita henkilökuvia.
Huomasin heitä jututtaessani, että jälleen kerran sain uutta perspektiiviä myös omaan työskentelyyni. Valokuvaajien näkökulmat antavatkin usein uutta potkua omiin kuvauksiin. Kaikki vinkit ja lähestymistavat eivät sovi sinulle, mutta on virkistävää huomata, että noinkin kuvattavan voi kohdata.
Kun kuvaat, tutustut ihmisiin. Kun luet kuvaajien kommentteja, tutustut heidän ajatusmaailmaansa.
Onko pikakuvaus palaamassa? Ulkomailla on jo pelkästään pikakuvaukseen keskittyviä liikkeitä, ja monet valmistajat ovat aloittaneet uusien instant-kameroiden tuotannon. Fuji, Lomo sekä tuoreimpana Leica ja Impossible. Tässä numerossa paneudumme lähemmin yhteen pikakuvauskameroista.
Kommentointi on suojattu Google reCAPTCHA:lla, jota koskevat Googlen yksityisyyskäytännöt ja käyttöehdot.