Suomessa nähdään lähes täydellinen kuunpimennys, eli harvinainen verikuu, sunnuntain ja maanantain välisenä aamuyönä, 21. tammikuuta – jos sää sallii. Kuu muuttuu silloin hohtavan punaiseksi. Kuunpimennys alkaa kello 4.36 ja loppuu kello 9.48.
Maisemakuvaaja David Noton antaa viisi vinkkiä kuunpimennyksen kuvaukseen.
1. Lataa mobiilisovellukset älypuhelimeesi.
Käytä älypuhelintasi taivaan ilmiöiden seurantaan. Photographer’s Ephemeris on hyödyllinen työkalu kuun vaiheiden analysointiin, kun taas Photopills-sovellus antaa kattavaa tietoa kuun asemasta taivaalla.
2. Investoi järjestelmäkameran objektiiviin.
Kuun kuvaaminen vaatii kalustolta hieman enemmän kuin muu kuvaaminen. Kuvaan itse peilittömällä täyden kennon Canon EOS R -kameralla, jossa on objektiivina Canon EF 200–400 mm f/4L IS USM Extender 1,4x.
Objektiivin telejatke laajentaa polttovälialueen 280–560 millimetriin. Tarpeen mukaan käytän myös Canon EF 24–70mm f/2,8L II USM -objektiivia, jotta kykenen hyödyntämään kaiken valon.
3. Käytä jalustaa, jotta saat yksityiskohdat kuviin.
Kuun seuranta on haastavaa, koska kuu liikkuu taivaalla yllättävän nopeasti. Kun kuvaat pitkällä objektiivilla, on tärkeää kuvata jalustalta, jotta saat parhaan mahdollisen kuvan. Vaikka olisikin houkuttelevaa kuvata käsivaralta, muista, että kohteesi on yli 384 000 kilometrin päässä.
4. Liitä kuu osaksi maisemaa.
Henkilökohtaisesti käytän kuuta joko elementtinä maisemakuvissani tai kuunvaloa valonlähteenä. Kuu valonlähteenä on vaikeampaa, koska valon määrä, jonka kuu heijastaa, on pieni. Yökuvaukseen Canonin kameroista sopivat mielestäni mm. EOS 5D Mark IV ja uusi EOS R.
5. Hallitse kameran suljinaikaa.
Selkeänä yönä kameran suljinnopeuden hallitseminen on tärkeää, jotta liike pysähtyy. Kameran polttoväli määrittää nopeuden – pitkällä zoom-objektiivilla tarvitset noin 1/250 sekunnin suljinajan. Hanki siis kuukuvaukseen toimiva tekniikka ja saatat jopa nähdä ne 12 kameraa, jotka NASA jätti Kuuhun 1960-luvulla!
David Noton on yksi Canon-lähettiläistä.
Lisätietoa paikkakuntasi kuunpimennyksen ajoista saat Ursan sivuilta.
Kommentointi on suojattu Google reCAPTCHA:lla, jota koskevat Googlen yksityisyyskäytännöt ja käyttöehdot.