Lataa vanhoja kuvia itsellesi

Kirjoittanut 28.11.2016

Miltä näytti arki 1920–60-luvulla? Suomen valokuvataiteen museo on julkistanut Flickr-tilillään vapaaseen käyttöön nostalgisia kuvia Kulutusosuuskuntien Keskusliiton kokoelmasta.

Kuvat kertovat Suomen suurista muutoksista: kaupungistumisesta, teollistumisesta sekä hyvinvointivaltion ja kulutuskulttuurin synnystä.

Valokuvakokoelma näyttää työläisten muuton maalta kaupunkiin, teollisuuden tuotantolinjojen ääreen. Lähiöiden valoisat kodit korvaavat ahtaat hellahuoneet. Uudet myymälät tutustuttavat kasvavaan kulutuskulttuuriin. Vapaa-aikaa vietetään kaupunkien riennoissa ja kesäleireillä maalla.

Pääosa digitoiduista kuvista on syntynyt KK:n jäsenlehden tarpeisiin 1950- ja 1960-luvuilla. Monille tuttu julkaisu oli alkujaan nimeltään Kuluttajain Lehti, myöhemmin Kuluttaja. Lehti levitti Suomeen käsitystä valistuneesta kuluttajasta ja puolusti vähävaraisen kuluttajaväestön oikeuksia.

– Ei ole vielä niin kauaa siitä, kun oli aatteellisesti todella tärkeää, minkä ketjun kaupassa ostokset tehtiin. Satavuotiaan KK:n kokoelma on historiallisesti kiinnostava ja ajankohtainen myös nyky-Suomeen peilattuna. Keskustelut jakautuneesta kansasta, kuluttamisen jakolinjoista ja kuluttamisen vaikutuksista ovat taas voimissaan, Suomen valokuvataiteen museon johtaja Elina Heikka sanoo.

Vapaasti käytettäviä kuvia on yli 300. Valikoima kuvista on lisäksi esillä pienoisnäyttelyssä Valokuvataiteen museossa Helsingin Kaapelitehtaalla. Tuhannen valokuvan digitointihanketta ovat tukeneet Osuuskunta Tradeka ja Kuluttajaosuustoiminnan säätiö.