Fotoyhden kuulumisia

Kirjoittanut 27.2.2019

Aloitamme uuden Liikkeessä-juttusarjan, jonka ensimmäinen kuva-alan yritys on Fotoyks Helsingistä. Mitä teille kuuluu Fotoyhdessä?

– Hyvää kuuluu, sillä olemme löytäneet uudet liiketilat ihan tuosta vierestä, hymyilee Harri Ihatsu.

Fotoyhden päämyymälä ja tuotantoyksikkö Fredrikinkatu 51:ssä ovat muuttamassa, koska nykyinen talo remontoidaan. Uudet tilat ovat löytyneet kivenheiton päästä Freda 57:stä.

– Ensimmäinen liikkeemme perustettiin Kallioon, mutta toinen oli jo Fredalla. Joten oli hyvä, että löysimme edelleen tilat tältä suunnalta. Muutto tapahtuu huhtikuussa, Ihatsu kertoo.

Fotoyhdellä on kaikkiaan seitsemän myymälää pääkaupunkiseudulla.

Pääliikkeessä on esillä runsaasti filmikuvaamisen tarvikkeita, itse filmejä, papereita ja kehitteitä.

Ihatsun mukaan filmille kuvaaminen elää renessanssia ja filmikehitys on lisääntynyt heillä viime vuosina. Filmiä tulee kehitykseen ympäri Suomea.

Monet tilaavat samalla myös filmin skannauksen tai paperikuvat tai kummatkin.

– Monet filmille kuvaavista ovat nuoria, jotka ovat ottaneet vanhempiensa tai isovanhempiensa kameran uusiokäyttöön, kertoo Taru Romanov.

Saatavilla on filmejä niin Fujilta, Kodakilta, Ilfordilta kuin vaikkapa Cinestilliltä ja Lomographylta.

– Itse asiassa meillä on nyt enemmän filmimerkkejä kuin 1990-luvulla, Ihatsu toteaa.

Kuvakirjoja Fotoyks on tehnyt jo vuodesta 2007 lähtien. Myös Kuvatkirjaksi.fi-kuvakirjojen tekeminen siirtyi pari vuotta sitten yritykselle.

– Kuvakirjoja voi tehdä kahdella tavalla, joko lataamalla Kuvatkirjaksi-ohjelmiston omalle koneelle tai selaimen kautta meidän fotoyks.fi-verkkopalvelusta.

– Kaivopihan myymälässä saa myös henkilökohtaista opastusta kuvakirjojen tekoon, kertoo Päivi Helenius.

Fotoyhdellä on edessä tapahtumien täyteinen vuosi, sillä muuton lisäksi yritys täyttää 50 vuotta. Vakioasiakkaat saattavat olla huolestuneita, mitä Fredan liikkeen historiaa nähneelle ovenkahvalle käy muutossa.

– Ruuvaamme sen irti ja otamme mukaan 30 metrin päässä olevaan uuteen tilaan, Ihatsu vakuuttaa.