Lomatunnelmiin näyttelykierroksella

Kirjoittanut 17.6.2021

Ihanaa että museot ja näyttelyt saivat jälleen avata ovensa. Monet valokuvataiteilijat ovat olleet todella turhautuneita — he ovat ensin nähneet hirvittävän vaivan näyttelynsä eteen, ja sitten vain kourallinen ihmisiä on päässyt näkemään sen. Mutta terveys edellä mennään.

Onneksi tilanne näyttää nyt valoisammalta. Todella upeita näyttelyitä on tulossa ja osa on jo esillä: Martin Parr VB-valokuvakeskuksessa Kuopiossa, Taneli Eskola Taiteilijakoti Erkkolassa Tuusulassa, Banksy Taidemuseo Göstassa Mäntässä, Ilpo Musto Tampere-talossa. Ja niin monia muitakin, että tulee jo ähky — niin paljon näyttelyitä kuivan kauden jälkeen.

Lomalla aikomukseni on käydä ensi kertaa Kuntsin modernin taiteen museossa Vaasassa — lomanviettopaikkani kun on näppärästi vain 50 kilometrin päässä sieltä. Kuntsissa on esillä ruotsalaisen valokuvataiteilija Erik Johanssonin näyttely Places Beyond. Odotan jo kovasti näyttelyä.

Sanna Hillberg vie kuvausmatkalle Maarianhaminaan. Mitäs muuta tämän kertaisen matkakuvauk­sen kohteessa kannattaisi tehdä kuin kuvata, löytyisikö sieltä hengenravintoa?

– Ahvenanmaan taidemuseossa on esillä pysyvä kokoelma, joka esittelee ahvenanmaalaista taidetta maalauksista installaatioihin, sekä vaihtuvia taidenäyttelyitä. Ruotsalaisen akvarellimaalarin Lars Lerinin näyttely on avoinna 5.9. asti, Sanna Hillberg neuvoo.

Tämän kertaisena teemana ovat arkkitehtuuri ja arki. Niitä ei yhdistä muu kuin kolme ensimmäistä kirjainta. Kuukauden kuvaaja on tamperelainen arkki­tehtuurikuvaaja Tapio Koivula, joka on kuvannut tämänkertaisen kansikuvan.

Arjen kuvauksesta on haastateltu Silja Viitalaa. Hän on tuore Vuoden lehtikuvaaja 2020. Hän antaa vinkkejä, kuten kuvaa sisältö edellä ja kertoo, että arkea kannattaa tallentaa nyt, koska jotkut asiat saattavat näyttää erikoisilta jo muutaman kymmenen vuoden kuluttua.

Suomen EISA Maestron voitti Vesa Holmala Tampereelta. Hän on vanginnut elämänmakuisia hetkiä kuviinsa. Kilpailun kuvat ovat otettu Tampereella 2020–2021.

– Olen kuvannut vasta vuoden, mutta olen onnellinen että löysin kuvaamisen. Kuvaan pääosin urbaania katukuvausta. Hetkessä eläminen kameran kanssa on parasta terapiaa aikoihin. Tykkään aidoista kohtaamisista ja juuri siksi potrettikuvaus on yksi vahvuuteni. Streetkuvaus ja sen tekniikat ovat mielenkiintoisia, ja mikä parasta: joka päivä näkee uusia asioita, iloitsee Vesa Holmala alias pultsiphoto.

Lomasää helliköön, mutta valokuvanäyttelystä irtoaa inspiraatiota.
Hyvää kesää!