Luvattomien kuvien jäljitys

Kirjoittanut 16.6.2016

Verkossa luvatta julkaistavat valokuvat ovat entistä tehokkaammin jäljitettävissä, kertoo Finnfoto. Internetissä, erityisesti Facebookissa ja Youtubessa, käytetään runsaasti valokuvia ilman oikeudenhaltijan lupaa.

Etenkin uusimmat kuvahahmotus- ja jäljitysohjelmat, kuten PicScout ja TinEye, ovat verkossa ahkerassa käytössä. Ne kykenevät nopeasti jäljittämään paitsi alkuperäisen kuvan, myös siitä tehtyjä muunnoksia. Tekijänoikeussäädöksien mukaan kuvaa luvatta käytänyt on maksuvelvollinen.

Oikea tapa käyttää kuvamateriaalia on ostaa kuvan tai kuvien käyttöoikeudet niiden tekijänoikeuksien omistajalta. Näin kuvia voi käyttää sovitulla tavalla internetissä ja muutenkin ilman jälkiseuraamuksia.

Kuvien jäljitys

Ammatti- ja harrastekuvaajat voivat etsiä luvatta käytössä olevia kuviaan internetissä useiden ohjelmien avulla.

PicScout
Kuvanhahmotusohjelma, joka jäljittää myös alkuperäisen kuvalähteen ja alkuperäisestä kuvasta muokattuja versioita.

TinEye
Kuvanhahmotusohjelma, joka jäljittää myös alkuperäisen kuvalähteen ja alkuperäisestä kuvasta muokattuja versioita.

Google Inside Search
Suomenkielinen, kuvanhahmotukseen perustuva kuvahakuohjelma.

Copyright Infringement Finder
Käyttää tehokkaaksi havaittua Google-kuvahakutyökalua.

Kuvaajan on mahdollisuus varustaa kuvansa jäljittämistä helpottavalla ”vesileimalla”. Sellainen löytyy parilla klikkauksella useista kuvankäsittelyohjelmista, kuten Lightroomista ja Photoshopista.

Sosiaalisen median sivustoilla näkee vesileimalla varustettuja kuvia eri yhteyksissä. Olisi hyvä aina, kun näkee vesileimatun kuvan Facebookissa ja muilla sivustoilla, vihjaista sen julkaisijalle hienotunteisesti, että tietääkö hän syyllistyneensä kuvavarkauteen, Finnfoto neuvoo.

Finnfoton verkkosivuilta löytyvät suomen- ja englanninkieliset vaadekirjelmämallit luvatta tai muuten väärin käytettyjen kuvien poistamiseksi esimerkiksi verkkosivuilta.