McCurry teki hautalat

Kirjoittanut 30.5.2016

Valokuvaaja Steve McCurry on noussut uutisotsikoihin – legenda kyseenalaistetaan. Onko McCurry sinusta huijari?

Vuosituhannen vaihteessa nousi tosi iso häly, kun Hannu Hautala oli manipuloinut muutamia kuvia Luontohetkiä-kirjaansa. Suomen Luonnonvalokuvaajat antoi ankarat moitteet alan legendalle ja kunniajäsenelleen: Hautala oli antanut ymmärtää aidoksi yksittäisotokseksi kuvan, joka oli yhdistelmä kahdesta.

Yhdistyksen imagoon liittyvä ja sen kuvaajien piirissä vallitseva luontokuvan moraalikoodi oli edellyttänyt ehdotonta dokumentaarista puhtautta. Sitä olivat vaatineet yhdistyksen ohjeetkin. Hautala oli rikkonut niitä.

Magnum Photos -kuvatoimisto vaatii kuviltaan ehdotonta dokumentaarisuutta. Nyt Magnumin maailmankuulun dokumentaristin, Steve McCurryn kunnia on kyseenalaistettu: monia hänen dokumentaarisista kuvistaan onkin manipuloitu!

Sekä uutis- että luontokuvia on manipuloitu aina. Samoin on niiden ”dokumentaarisen aitouden” merkityksestä väitelty, sen perusteita kyseenalaistettu.

Hautala selitti paljastuttuaan, että telkänpoikaset olisivat hyvinkin voineet hypätä pesästään yhtä aikaa, joten yhdistelmäkuva oli ”tosi”. McCurry selittää kiinni jäätyään, että oikeastaan hän onkin visuaalisen tarinan kertoja eikä ahdas dokumentaristi.

Onko McCurry huijari? Vai onko aitoutta turha kuvitellakaan?

Saiko Hautala yhdistää telkänpojat samaan kuvaan? Ja saiko McCurry parannella kuviensa visuaalisuutta? McCurryn esimerkkikuvien perusteella muutokset eivät muuttaneet kuvan kertomaa merkittävästi tai juuri lainkaan. Tekemisten salaaminen onkin näissä ydinkysymys: kuvaajat ovat johtaneet harhaan jättämällä katsojat käsitykseen, että kuvat ovat manipuloimattomia.

Mitä mieltä itse olet? Onko McCurry huijari? Vai onko aitoutta turha kuvitellakaan? Entä rehellisyyttä? Onko vastuu savolaiseen tapaan ”siirtynyt katsojalle”?

P.S. Steve McCurryn kuuluisin valokuva, National Geographic -lehden kaikkien aikojen tärkeimmäksi valokuvaksikin mainittu, on kuva afgaanitytöstä. Tiettävästi kuuluisia vihreitä silmiä ei ole manipuloitu.

Kerro oma mielipiteesi lähettämällä kommentti alla!