Merja Salon muistolle perustettu rahasto

Kirjoittanut 1.9.2018

Valokuvauksen professori ja valokuvataiteilija Merja Salo (s. 1953) kuoli elokuun puolivälissä. Hänen omasta toiveestaan on perustettu muistorahasto, jonka varat menevät ikimetsien suojeluun.

Merja Salo toimi professorina Taideteollisessa korkeakoulussa, myöhemmin Aalto-yliopistossa, vuodesta 1994 kuolemaansa saakka. Taiteen tohtoriksi hän väitteli vuonna 1997. Hän sai Finnfoto-palkinto vuonna 2015 tunnustuksena työstään valokuvan parissa ja valokuvataiteen valtionpalkinto vuonna 2011.

Julkaisimme Kamera-lehdessä Salon haastattelun keväällä 2012, jolloin häneltä oli ilmestynyt Automaisemia-kirja. Hän oli siitä hyvin innoissaan.

– Lempisitaattini tulee mukaillen Sherlock Holmesista. En kuvaa sitä, mikä on näkymätöntä, vaan sitä, mikä on havaitsematonta. Asioita, jotka ovat jo niin tavallisia, ettei niihin enää kiinnitä huomiota millään lailla, hän totesi.

Hän päätti haastattelun lausahdukseen, josta ei voi olla kuin samaa mieltä hänen kanssaan:

– Valokuvaus on aivan mahtava alibi mitä monenlaisimpiin asioihin maailmassa.

Merja Salon muistorahastoon ikimetsien suojeluun voi osallistua Luonnonperintösäätiön sivuston kautta. Kertyvillä varoilla on tarkoitus hankkia ikimetsä Etelä-Karjalasta.